НОВИНИ

Служебният кабинет проведе първото си заседание

На първото извънредно заседание на служебното правителство премиерът Огнян Герджиков даде двуседмичен срок на всички министри за пълна ревизия на техните министерства. Той поиска и създаването на Изборен борд, който да подпомага организацията на изборите. Кабинетът прие план-сметката за предстоящите парламентарни избори, определи ресорите на вицепремиерите, назначи представителите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество и посочи за отговорник по провеждането им вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и военен министър ген. Стефан Янев.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:57, 30.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Първата задача, която професор Огнян Герджиков постави на министрите беше в двуседмичен срок да му представят аналитични доклади с предложения по състоянието на ръководените от тях министерства и щателна проверка за наличието на евентуални лоши практики.

Oще нещо много важно, което поиска проф.Герджиков от министрите беше с работата си да гарантират стабилност и спокойствие сред българското общество.

На добър час и дано Бог е с нас си пожела премиерът.

Проф.Огнян Герджиков, службен министър-председател: "Официалните церемонии приключиха. Няма да казвам като Чърчил - кръв, пот и сълзи. Няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Времевият хоризонт пред служебния кабинет е много близък. Не сме като редовен кабинет с хоризонт 4 години, нашето е бягане на 100 м. Това значи, че стартът е изключителен важен, всяка десета от секундата може да е фатална.

Първия си брифинг пред медиите в Министерския съвет, професор Герджиков даде заедно с министрите на финансите , здравеопазването и социалната политика. Стана ясно, че координацията и подготовката на предстоящите парламентарни избори са възложени на силов вицепремиер, отговарящ за вътрешния ред и сигурност - военният министър ген. Стефан Янев.

Кирил Ананиев коментира детайли по план-сметката за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Кирил Ананиев, министър на финансите: "План сметката възлиза на 29 905 000 лева. С тези средства се осигурява функционирането на всички министерства и ведомства."

Средствата са осигурени от преструктуриране на разходите и трансфери от държавния бюджет посочи още Ананиев.Той бе категоричен, че дори и ВАС да отмени решението на ЦИК и да се наложи да бъдат закупени 12 500 машини за машинно гласуване, няма проблем план-сметкатка да бъде променена.Това обаче, според него, едва ли ще се наложи.

Кабинетът назначи днес вицепремиерът по социалните политики и здравен министър Илко Семерджиев и социалният министър Гълъб Донев за представители на правителството в НСТС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха “Нова Република“ във Варна
Представиха “Нова Република“ във Варна
Дават ли повече права на пешеходеца в Закона за движение по пътищата
Дават ли повече права на пешеходеца в Закона за движение по пътищата