НОВИНИ

Служебният премиер заяви, че не му е оказван натиск за уволнения

Служебният премиер Огнян Герджиков е категоричен, че не му е оказван натиск от никого за уволненията и назначенията, които е извършил по време на тримесечния си мандат. Той беше извикан в парламента, за да бъде изслушан за кадровите промени, които е правил. Точката за това изслушване беше включена тази сутрин в дневния ред на Народното събрание.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:47, 21.04.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Поканата за изслушване изненадала служебния премиер, който научил за нея вчера при посещението си в Кърджали и се наложило да го прекъсне.

Огнян Герджиков - министър-председател: Няма да казвам какво и колко ни е коствало на мен и на моя екип да свършим тази работа, далеч не всички министерства бяха готови, трябваше тази нощ да свършим тази работа.

Десетте минути, отпуснати на служебния премиер не му стигнаха да представи справката с кадровите рокади. От името на 22-мата уволнени областни управители един от тях, сега депутат от ГЕРБ, поиска извинение заради мотивите за отстраняване, а именно, че имало сигнали, че ще манипулират изборите.

Станислав Дечев - депутат от ГЕРБ: И аз като областен управител мога ли да ви попитам - има ли такъв сигнал срещу мен и може ли да ми го покажете. Не беше ли по-морално да излезете сега и да ни се извините за тези уволнения.
Огнян Герджиков - министър-председател: Ако дължа извинение, то дължа извинение за мотивите, които ги изразих устно некоректно. Наистина дължа извинение за това към вас и към другите областни управители.

БСП и Обединените патриоти един след друг питаха водил ли е телефонни разговори с лидерите на ГЕРБ и БСП. Левите искаха да знаят говорил ли е с Бойко Борисов. А "Патриотите" - чувал ли се е с Корнелия Нинова.

Огнян Герджиков - министър -председател: Имал съм разговори с г-н Борисов, но съжалявам не си водя статистика, разговорите не са много, но така или иначе такива разговори са полезни и необходими. Трябва да изразя съжаление, но с г-жа Корнелия Нинова не съм провел нито един разговор.

Корнелия Нинова благодари на служебния премиер, че ясно е опровергал слуховете, че БСП имали влияние над него. Припомни, че единственият техен човек в кабинета е вицепремиерът, отговарящ за европредседателството Деница Златева. Точно тя станала повод Бойко Борисов да се обади на Нинова.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на БСП: Получих обаждане от Бойко Борисов, който ми предложи Деница Златева да остане в кабинета на ГЕРБ. Отказах на г-н Борисов участието на Деница Златева в кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти.

На въпрос от БСП оказван ли му е натиск за подмяна на кадри, служебният премиер отговори с категорично не. От ГЕРБ обобщиха, че на изслушването не са получили конкретен отговор на нито един въпрос. Изчислиха, че за три месеца са направени толкова уволнения, колкото не е правил и редовен министър председател.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вие действително сте създали условия за евентуален бъдещ саботаж на правителство, което ще има хоризонт 4 години

От ДПС, които не задаваха въпроси към служебния премиер, припомниха за масовите уволнения по времето на служебния кабинет на Близнашки и дадоха оценка на днешното изслушване.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Бихме припомнили народната поговорка сетихте се, нали "Крадецът вика дръжте крадеца.

Партия "Воля" определи днешното заседание на парламента като безсмислено.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче падна от третия етаж на училище в Шумен
Момиче падна от третия етаж на училище в Шумен
Търлата опустя – лошото време и ниските заплати са виновни
Търлата опустя – лошото време и ниските заплати са виновни