НОВИНИ

Служител на германското разузнаване е арестуван по подозрение, че готвел атентат

Арестуван е служител на германското вътрешно разузнаване, заподозрян, че готвел ислямистки атентат, предадоха Франс прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:16, 29.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света
служител германското разузнаване арестуван подозрение готвел атентат

Говорител на службата за вътрешно разузнаване (Bundesverfassungsschutz) отказа да съобщи какъв пост е заемал служителят, нито от кога е работел в разузнаването. Той отказа и коментар за съобщението във в. "Велт", че 51-годишният служител се готвел да взриви бомба в централата на службата в Кьолн, посочва Ройтерс. "Засега няма доказателства за конкретна опасност за сигурността на службата или на работещите в нея. Мъжът е обвинен, че е правил ислямистки изявления по интернет, като е използвал фалшиво име и е качвал вътрешни материали на агенцията във форуми в интернет", каза говорителят.

Сп. "Шпигел" съобщи в уебсайта си, че службата за вътрешно разузнаване узнала за дейността на своя служител преди около четири седмици, посочва Ройтерс.

"Шпигел" и "Велт добавят, че прокуратурата в Дюселдорф разследва случая, посочва Асошиейтед прес.

По оценки на вътрешното разузнаване в Германия има около 40 000 ислямисти, включително 9200 ултраконсервативни ислямисти, известни като салафити, каза ръководителят на службата Ханс-Георг Маасен в интервю за Ройтерс по-рано този месец.

"Ние оставаме потенциална мишена на ислямисткия тероризъм и можем да допуснем, че "Ислямска държава" или други терористични организации ще извършат нападение в Германия ако могат", добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загинаха 12 души при пожар в общежитие в Турция
Загинаха 12 души при пожар в общежитие в Турция
Пожар горя в центъра на Силистра
Пожар горя в центъра на Силистра