Специализираният съд днес остави в ареста 26-годишния Даниел Кьосев. Той беше задържан вчера докато е превозвал близо 300 килограма нелегален тютюн. Според Прокуратурата той е участвал в организирана престъпна група, която произвеждала и пласирала акцизни стоки без бандрол в цялата страна.

Служителят на МВР е от Жандармерията. Задържан е вчера, докато превозвал над половин тон тютюн за пушене с личния си автомобил

старши комисар Румен Ганев - директор на дирекция "Вътрешна сигурност", МВР: Пътува с автомобил, който е специално пригоден за такава логистична дейност - подсилен, мощен. Което се предполага, че е очаквал при евентуални проверки на пътя да избегне проверки от страна на служителите на МВР.

Мъжът работи в Жандармерията от 2015 година. Понякога спирал автомобила си пълен със стока на служебния паркинг. При превозването на тютюна често бил с униформата си, за да не бъде спиран от колегите си.

старши комисар Ганев: Служителят извършвал почти ежеседмично такъв вид транспорт. По два лева на килограм - за 1 курс той получава по 400 лева.

При обиска в дома на полицая са открити незаконно съхранявани боеприпаси. Мъжът е част от организирана престъпна група за производство и разпространение на тютюн за пушене. Тя беше разбита по-рано тази седмица. При акцията в областите Смолян, Русе, Велико Търново и Благоевград са задържани 10 души. Установени са 3 бази с оборудване за производство на тютюн за пушене.

Сийка Милева - говорител на специализираната прокуратура: При претърсването са иззети над 360 килограма тютюн. Тефтери, в които се водело така нареченото черно счетоводство. Установено е, че за периоди има печалба за групата над 100 хиляди лева месечно.

В нелегалните бази се произвеждал по 1 тон тютюн за пушене седмично. Продавал се в кофички с етикети на известни марки. Цената за 1 килограм била 45 лева.

Сийка Милева: От дейността на престъпната група е избегнат акциз в размер на 3 милиона лева.

Повечето участници в групата са осъждани. Петима остават в ареста за постоянно, двама са под домашен арест, а останалите трима са на свобода срещу парична гаранция.

Разбиха група за контрабанден тютюн

Разбиха група за контрабанден тютюн

Разбита е организирана престъпна група за производство и разпространение на тютюневи изделия. Задържани са общо 11 души, сред които и служител на жанд...