НОВИНИ

Служител на НАП е заловен с подкуп от 15 000 лева

Служител на НАП е бил задържан в момент на получаване на 15 000 лева подкуп от управител на фирма. Сигналът за корумпирания данъчен е бил подаден от бизнесмен, който бил заплашван, че ако не плати 45 000 лева на ревизори, ще бъде предаден на прокуратурата и ДАНС заради недекларирана печалба.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
14:15, 29.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

В началото на ноември бизнесмен се оплакал в ГДБОП, че е изнудван от служител на НАП, който правел проверка на фирмата му. Докато вървяла ревизията, служителят на НАП и негов колега поканили бизнесмена на среща в лоби бара на столичен хотел.

Емилия Русинова - административен ръководител на СГП: Управителят на дружеството е бил уведомен, че по отношение на неговото дружество са установени недекларирани печалби в размер на около 800 000 лв., но след като се провежда този разговор, това означава, че служителите на НАП са готови нещата да се развият по друг начин.
Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: Това е елемент от тези корупционни практики - първо да ви обяснят колко много сте сгрешили и дължите. По този начин да ви мотивират да заплатите съответната сума.

Няколко дни по-късно данъчният обяснил на бизнесмена, че заради нарушението ще бъде предаден на прокуратурата и ДАНС. Предложил да му състави само ревизионен акт за 16-20 000 лв., а в замяна поискал 45 000 лева. Стигнало се до споразумение поисканата сума да бъде платена на три транша по 15 000 лв. От ГДБОП проследили всяка стъпка на преговорите с всички възможни СРС-та. Задържали служителя на НАП в центъра на София при получаването на първата част от подкупа.

Емилия Русинова - административен ръководител на СГП: "Този служител на НАП през 2015 г. е бил отстранен от длъжност заради престъпления от общ характер. По непотвърдена информация към настоящия момент служителят е бил възстановен със съдебно решение.

Данъчният служител е задържан за 72 часа и предстои да бъде поискано постоянното му задържане под стража. Работата по случая продължава, защото има и още заподозрени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов пристигна в Мароко (СНИМКИ)
Премиерът Борисов пристигна в Мароко (СНИМКИ)
Времето през декември: Очакват ни температури от минус 15 до 15 градуса
Времето през декември: Очакват ни температури от минус 15 до 15 градуса