НОВИНИ

Служители на МВР излязоха на протест на професионалния си празник

На професионалния си празник десетки служители на МВР излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за по-високо заплащане на нощния труд. В момента униформените получават 25 стотинки на час. Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата. От синдикатите сигнализираха и за проблеми с изплащането на извънреден труд за последното тримесечие.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:08, 05.07.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Малко след 14 часа протестиращите излязоха пред прозорците на властта, за да поискат справедливо и достойно заплащане на нощния труд.

Красимир Костов: Наистина е обидно в 21 век 25 стотинки. Нощният труд е вреден така или иначе ние трябва да го полагаме, тъй като работим на непрекъсваем режим.

По думите на протестиращите един пожарникар или полицаи месечно полага между 8 и 9 нощни дежурства. Сметките показват, че за една смяна нощният труд е около 2 лева, а месечно сумата не надвишава 16 лева.

Данаил Христов: Вие направете разчет за тези 16 лева за какво могат да стигнат, някои колеги ги сравниха с шезлонгите по морето.

От синдикатите настояват за ставка от 2,50 лева на час. Оттам твърдят, че преговорите с ръководството на МВР са продължили месеци наред. Според грубите изчисления за подобно увеличение са нужни около 40 милиона лева годишно.

Илия Кузманов, зам. председател на УС на СФСМВР: В момента сме склонни и на сума от един лев като първа стъпка.

Синдикатите изразиха недоволство и заради неизплатен извънреден труд за последното тримесечие, свързани с посещението на папата и евроизборите. Оттам заявиха, че са в готовност да прекратят извънредния труд, ако не се плати дължимото на униформените.

;

Според протестиращите проблемите са натрупвани с години. Определиха заплащане от 25 стотинки на час нощен труд като крайно несправедливо и обидно.

;

Вътрешният министър Младен Маринов се съгласи с протестиращите, че заплащане от 25 стотинки на час за нощен труд е недостатъчно, но апелира към диалог.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Знам и съм наясно, че в системата има напрежение по определени проблеми. Те са обсъждани на всички срещи със синдикатите и със служителите. Знаете, че се направи много по отношение на работните заплати - бяха вдигнати с близо 30% в рамките на 2 години. Бяха отпуснати средства и бяха възстановени средствата на колеги, които не бяха взимали униформи по различни причини. Казах и сутринта - 25 стотинки на час нощен труд е малко, но нека да имаме диалог, да намерим начин в следващия бюджет това заплащане да бъде повишено.

Вътрешният министър се надява, че ще бъде намерено балансирано решение.

Младен Маринов: Всичко е свързано с натоварване на бюджета, но работата, която вършим, е точно в тази посока, за да има по-голяма събираемост в бюджета. Вчерашната реализация по отношение на незаконното производство на търговия и цигари е в тази посока. Аз се надявам, че ще стигнем до някакво решение, което да е балансирано и да удовлетвори по-голяма част от колегите.

Маринов обяви като своя цел, да бъде полаган възможно най-малко извънреден труд.

Младен Маринов: Аз не бих казал, че има забавяне за изплащане на извънредния труд. Всеки извънреден труд се заплаща, въпросът е на тълкуване на наредбите и закона - кое точно е извънреден труд и как той трябва да бъде обезщетен. Ще работим така, че това да бъде определено ясно. Това, което аз се стремя да направя, е да се полага минимално извънреден труд. Всеки извънреден труд, който бъде положен, да бъде заплатен. В крайна сметка трябва да оптимизираме системата така, че с по-малко извънреден труда да постигаме резултата, който трябва да постигаме.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Допълнителни служители са ангажирани на ГКПП Кулата-Промахон
Допълнителни служители са ангажирани на ГКПП "Кулата-Промахон"
Очакван спад на туристите у нас
Очакван спад на туристите у нас