НОВИНИ

Служители на Регионалните здравни инспекции протестираха за достойно заплащане

На професионалния си празник служители на Регионалните здравни инспекции в страната излязоха на протест. Те настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Според тях обещаното от Министерството на здравеопазването увеличение на заплатите от 18% всъщност не е реално и те ще продължат да са с най-ниското заплащане в сектора.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
19:30, 15.03.2018
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Ден преди служителите на Регионалните здравни инспекции да излязат на протест, от Министерството на здравеопазването са изпратили писма до ръководствата им с новия бюджет, предаде репортерът на БНТ-Русе Ива Колева. В тях е посочено, че ще има 18%-но увеличение на средствата за персонала. Служителите в инспекциите обаче определиха реакцията на министерството като „прах в очите“. Причината – реалното повишение излиза, че ще е около 50-60 лева.

Служителите в Регионалната здравна инспекция в Русе са 93-ма. 40 са на минимална заплата, между тях – здравни инспектори и лаборанти с бакалавърски и магистърски степени. Заплащането и условията, при които работим, са подигравка с труда ни, заявиха те.;
Красимира Атанасова – лаборант, младши експерт в РЗИ – Русе: Същите пари вземат хората, които метат улиците, които са без всякакво образование. Ние работим във вирусологична лаборатория, КАБКИС – работим със СПИН, разни предавани болести, всеки може да си занесе нещо вкъщи.
Бахтияр Юмер – ст. инспектор в отдел Противоепидемичен контрол в РЗИ – Русе: Реално служителите в РЗИ – Русе ще получат 5 или 10% увеличение в зависимост от получената годишна оценка за изпълнение на длъжността, т.е. след голямото увеличение с 10%, колегите, които са с минимална работна заплата от 510 лева, ще получават брутно възнаграждение от 561 лева.

Обидени от ниското заплащане, служителите от здравната инспекция във Варна излязоха на протест с фишовете си.

Йонка Иванова – инспектор в РЗИ – Варна: Чисто получаваме сто лева аванс и 378-478 лева е чистото, което влиза в джоба ни всеки месец.

А здравните специалисти от Добрич обясниха, че като държавни служители нямат право на друга работа. Освен това натовареността им е изключително висока особено през летния сезон, когато всеки ден са на път, а командировъчни не получават.

Дияна Донкова – гл. инспектор в РЗИ – Добрич: Имаме ограничен финансов и човешки ресурс за изпълняване на обема задачи, който непрекъснато расте. Ние не можем да си задържим обучените кадри, не можем да привлечем и новозавършили инспектори.
;

Служителите на Регионалната здравна инспекция в Благоевград протестираха само символично. Защото се надяват обещанията на Министерството за увеличение на възнагражденията им да са реални.

Валентина Георгиева – здравен инспектор: Смятаме да изчакаме мартенските си заплати и в съответствие с това дали сме удовлетворени, или не, ще бъдат нашите следващи действия.

В протеста се включиха и 30 здравни инспектори от Пазарджик. Всички обаче са категорични, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестите.

Тъй като непрекъснато напускат квалифицирани кадри и никой не идва на тяхното място, здравните инспектори прогнозират срив в системата. Те събраха исканията си в декларация, адресирана до министъра на здравеопазването. И очакват отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция, Германия, САЩ и Великобритания осъдиха Русия за случая Скрипал
Франция, Германия, САЩ и Великобритания осъдиха Русия за случая "Скрипал"
Спря работа отделението по инвазивна кардиология във Врачанската болница
Спря работа отделението по инвазивна кардиология във Врачанската болница