Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима. Новината потвърди за "По света и у нас" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Те вече са уволнени и са извън състава на турнето в Япония. Японската полиция разследва случая.

Три графита оскверниха мемориалния парк. Един от тях е на български и гласи "Локо София". След края на представлението, което тече в момента, трупата ще се извини пред публиката.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: От двама сценични работници, можем да потвърдим, да. Научихме го тази сутрин в 4.00 часа.

Успяхте ли да разговаряте с тях? Какви са причините, заради които са го направили?

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Аз лично не мога да Ви кажа. Те трябва да отговарят лично. Полицията ще се справи с тях и след това ние ще видим какво ще правим. Но ние сме решили - те са извадени от състава на операта. Но как да поема отговорност заради личната им хулиганска постъпка. На този голям успех на Софийската опера и на този триумф на българската култура в Япония в седмото ѝ гостуване - безпрецедентен. Как да ви обясня? При една абсолютна отговорност и дисциплина при всички творчески състави и оркестър, хор, балет, солисти - двама души излизат от поведението си и виждате какво се получава. Ние нямаме персонална вина за тяхното поведение. Позорът, които тези хора ни създадоха, ние не може да го извиним. Знам, че само много се срамувам заради едни българи, които нямат нищо общо с България.


МВнР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония

МВнР осъди оскверняването с надписи на мемориала в Япония

С възмущение посрещнахме новината за хулиганската проява срещу Паметника на мира в Хирошима, написа външното ни министерство във Фейсбук.

Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония

Ръководството на Локомотив София осъди вандалската проява в Япония

Ръководството на Локомотив София осъди остро вандалската проява на фен на клуба в Хирошима. Както е известно, в понеделник Мемориалът на мира в японск...