НОВИНИ

Надзиратели от цялата страна отново излязоха на протест

Служители на затворите и съдебна охрана излязоха на втори национален протест под мотото "Европа и за нас". Месеци наред с демонстрации пред затворите и съдебните сгради в цялата страна те изразяват недоволството си от ниските заплати, лошите условия на труд и недостига на служители в сектора. Протестиращите се оплакаха от липсата на диалог с министъра на правосъдието Цецка Цачева и поискаха среща с премиера Борисов. Следващият голям протест е насрочен за 26-ти март, когато на посещение у нас идват министрите на правосъдието на страните членки на ЕС.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:45, 10.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Протестът в София започна, след като надзирателите символично оставиха ключовете от българските затвори пред сградата на Министерството на правосъдието. След това бяха изсипани стотинки, локум и семки в знак на несъгласие с предложените 5% над заплатите.

Георги Стоянов:,,Искаме да покажем, че тези пари, които ни бяха отпуснати, са точно пари за семки. 30 лева е подигравка за държавен служител."

Протестиращите закачиха част от плакатите си и пред финансовото министерство. След това ги пуснаха с балони в небето. Шествието завърши през Министерския съвет, където синдикатите се опитаха да депозират писмо с искане за среща с премиера Борисов, но бяха спрени от охраната.

Радослав Мартинчев, член на Синдиката на служителите в затворите в България: ,,Това социално недоволство, това социално напрежение, това ескалиране, трябва да бъде решено. Срам и позор за управлението на България."

Пред прозорците на властта надзирателите отново напомниха, че искат 20-процентно увеличение на заплатите и и по-добри условия на труд.

Иван Коцев: ,,Обидна е самата липса на отношение. Искаме изравняване на плащанията в сектора. Настояваме, това е наше законно право.

Тотка Николова: ,,Основната ни заплата след пет процентното увеличение е 718 лева."

Протестиращите настояват и за нови щатни бройки заради липсата на достатъчно хора.

Антоанета Стойкова: ,,Сигурността остава на второ място. Не ни достигат хора, за да бъдем пуснати в отпуска. Аз например имам 80 дни отпуска."

Протестите на надзирателите ще продължат докато всичките им искания не бъдат изпълнени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят Сергей Скрипал
Случаят "Сергей Скрипал"
Доналд Тръмп е обнадежден за срещата с Ким Чен-Ун
Доналд Тръмп е обнадежден за срещата с Ким Чен-Ун