Събиране на такса „спокойствие“ от собствениците на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани, спирани или санкционирани водачи на техни превозни средства – с това се е занимавала неутрализираната престъпна група от служители в Областна дирекция на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ в град Перник. На брифинг в Специализираната прокуратура бяха даде подробности около извършената съвместна акция с ТЗ БОП-Перник, в която бяха извършени множество претърсвания, изземвания и разпити.

„Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица, служители на „Автомобилна администрация“ – Перник и едно лице, което не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази група е участвало ръководството на тази областна дирекция – началникът и неговия заместник, заедно с други редови служители“, поясни временно изпълняващият длъжността ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

Според разследващите ръководител на групата е бил заместник-началникът на структурата, който е правил подбор на участниците, контролирал е дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. „В нея участва и началника на областния отдел, който е подпомагал дейността чрез туширане на сигнали и смекчаване на отговорности, когато са подавани сигнали срещу групата“, обясни Лидия Манолова, наблюдаващ прокурор.

Задържаха седем служители на ДАИ-Перник за подкупи

Задържаха седем служители на ДАИ-Перник за подкупи

Задържани са седем служители на ДАИ-Перник, събирали така наречената такса-спокойствие, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Друг участник в групата е психологът, който е правил изследвания за психологическа годност на кандидатите са получаване на шофьорска книжка. Групата се е отличава с висока степен на конспиративност. Независимо кой и за какво е взимал подкупа, той се е разпределял равномерно между всички от ръководителя на групата. Не всички служители са участвали в нея, но голяма част от тях са знаели за съществуването ѝ, както и извършваните от нея действия. При обиските е иззето голямо количество парични знаци в различни валути.

Предстои мерките за неотклонение на задържаните да бъдат разгледани в събота.