НОВИНИ

Служители от пристанище Варна-Запад протестираха за по-високи заплати

Работници и служители от Пристанище Варна-Запад протестираха за по-високи заплати. Според тях в оценката за условията на труд не е отразен фактът, че работят с опасни товари.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
20:24, 22.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

На Пристанище Варна-Запад се обработват всички товари от девненските химически заводи. Това са азотни торове, натриев карбонат и фосфорит, които са опасни вещества. Хората споделят, че ежедневно излагат на опасност живота и здравето си.

Пенка Илиева, КНСБ-Пристанище Варна-Запад: Сега, ако ви покажа сертификата, такъв товар не се работи в пристанището. Тоест опасните товари, които се обработват, не се заплащат адекватно? Не само, че не се заплащат. Те не се отразяват, че са с такива вредности за здравето на хората.

Заплатите на пристанищните работници варират всеки месец в зависимост от количеството на обработените товари. Според изчисления на администрацията, средната заплата е 1600 лева.

Кирил Димитров, кранист на Пристанище Варна-Запад: Това е къртовски труд. Просто се убиваме от работа за 1600 лева, а трябва да вземаме двойно повече.

Ръководството на порта заяви, че от догодина се предвижда увеличение на заплатите с 5%, а от следващия месец се вдигат разценките за обработката на товарите.

Петър Сеферов, изпълнителен директор на Пристанище Варна ЕАД: Най-странното е, че част от тези хора бяха на тези срещи, знаят, че са приети разценките за вдигането им, просто на хората се препредават други неща. Колективният трудов договор се спазва едно към едно, най-вероятно сме най-проверяваната фирма в този регион.

Транспортният министър пък изрази опасения, че зад протестите стоят политически интереси.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: За изминалите години увеличението на средствата за заплата е с 20%, за тази година и за следващата за планирани още увеличения на заплатите... Учуден съм, затова казвам, надявам се да няма политически елемент този протест.

Работниците са категорични, че ако до две седмици исканията им не бъдат изпълнени, ще започнат ефективни стачни действия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма голям интерес към приемната за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
Няма голям интерес към приемната за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“
Два нови дигитализирани кабинета бяха открити днес в столичното 134 СУ
Два нови дигитализирани кабинета бяха открити днес в столичното 134 СУ