НОВИНИ

Служителите на Агенцията за борба с градушките излязоха на протест

Протест за по-високи заплати обявиха служителите от Изпълнителната агенция за борба с градушките в Южна България. Десетки ракетострелци протестираха на 23 площадки за изстрелване на ракети против градушките. След спешна среща при министъра на земеделието беше постигнат компромис.

Александър Марков
от Александър Марков
17:26, 03.07.2017
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Един дългогодишен проблем, който като че ли всеки министър не знае как да реши. Истината е, че 90% от служителите в Изпълнителната агенция за борба с градушките получават по 360 лева чисти пари - след данъците. Същевременно, смените са им по 36 часа и пазят селскостопанска продукция за около 300 млн. лева всеки сезон.

23 от общо 200 противоградни площадки обявиха гражданско неподчинение по-рано днес. Служителите останаха по работните си места, апаратурата беше включена, но те не работеха. Исканията им са за 20%-но увеличение на заплатите и по-добри условия на труд.

Две от най-големите площадки в страната - Поповица и Голям Чардак, събраха най-много протестиращи. По думите им, от поне 2 години - от 2015 година, те биват лъгани, че ще получат увеличение на заплатите.

Янко Янев - ракетострелец на площадка в село Поповица: Работим по 36 часа работно време. Янко няма ток, нямам вода, нямам тоалетна, представяте ли си. Смеят ни се.
Пенко Бончев, служител в ИАБГ: За пореден път бяхме излъгани. Април месец ни обещаха 20% увеличение от първи юли. Няма го увеличението, обясниха ни, че в момента е незаконно.
Евгени Иванов, синдикален лидер: Във формата на протест влиза това, да спрат техниката и да не изпълняват задълженията си. Това е гражданско неподчинение.
Илия Илиев, зеленчукопроизводител: Исканията да им се осъществят, преди 2 години падна градушка. Бяха ги пуснали по-рано да не им дават пари и всичко изпепели.
Стефан Стефанов - кмет на с. Селци: Икономика няма. Изцяло разчитаме на земеделието. Затова сме тук да подкрепим техните справедливи искания, защото условията им за работа са ужасни.

Часове след протеста на служителите, на спешна среща в Министерството на земеделието и храните министър Румен Порожанов, директорът на Агенцията Ваньо Славеев, синдикати и служителите подписаха споразумение. Според документа, заплатата на служителите ще се увеличи от 2018 година, а дотогава - ракетострелците ще получат еднократно Допълнително материално стимулиране, което, като се разпредели по месеци до края на 2017-а, прави някъде по около 18% увеличение на заплатите месечно.

;

Румен Порожанов не пропусна да отбележи, че според него, недоволството на служителите на Агенцията се насочва внимателно от външни сили по политически цели, отбелязвайки, че на протеста на служителите са били видени и политически лица.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Това, което в момента еднократно ще бъде изплатено, това ще бъде ДМС, съгласно закона, на база на оценките, които ще бъдат направени сега от 1 юли, то ще бъде изплатено може би до 2 седмици, то ще покрие увеличение от около 18%. На 1 януари всеки държавен служител се атестира, съгласно закона, и вече на база атестациите ще бъдат увеличени заплатите.
Ваньо Славеев, директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките: Ракетострелците работят активно около 5 месеца за годината. И получават за тази си работа за тези 5 месеца те получават целогодишно заплати.

Протестиращите, които знаеха още сутринта какво предстои да бъде подписано, изразиха недоволство. Те настояваха още от 1 юли да получат по-високи заплати, но очевидно това няма да стане. Проблемът с ракетострелците е, че те се водят държавни служителите и увеличението на техните заплати става по специален механизъм и не може да стане, както е например в частните предприятия. Истина е, обаче, и още нещо - че те получават наистина много ниски възнаграждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна лекар от „Шейново“
Мъж нападна лекар от „Шейново“
18 души са загинали при автобусната катастрофа в Германия
18 души са загинали при автобусната катастрофа в Германия