Протест на служители на МВР на празника им. Те искат по-високо заплащане на нощния труд. В момента униформените получават 25 стотинки на час. Протестиращите настояват тази сума да бъде обвързана с минималната работна заплата. От синдикатите сигнализираха и за проблеми с изплащането на извънреден труд за последното тримесечие.

Според синдикатите проблемите са натрупвани с години. Те определиха заплащането на нощния труд като обидно и недостойно. Те заявиха, че ставката е формирана през 2007 година, когато минималната работна заплата е била 180 лева.

Част от протестиращите приканиха управляващите да изкарат заедно с тях поне едно нощно дежурство, за да видят колко отговорна и трудна е тяхната работа. Поискането увеличение не е само за пожарникари, полицаи и надзиратели, а и за всички, които полагат нощен труд, като например медицинските работници.

Малко след 14 часа протестиращите излязоха пред прозорците на властта, за да поискат справедливо и достойно заплащане на нощния труд.

Красимир Костов: Наистина е обидно в 21 век 25 стотинки. Нощният труд е вреден така или иначе ние трябва да го полагаме, тъй като работим на непрекъсваем режим.

По думите на протестиращите един пожарникар или полицай месечно полага между 8 и 9 нощни дежурства. Сметките показват, че за една смяна нощния труд е около 2 лева, а месечно сумата не надвишава 16 лева.

Данаил Христов: Вие направете разчет за тези 16 лева за какво могат да стигнат някои колеги ги сравниха с шезлонгите по морето.

От синдикатите настояват за ставка от 2,50 на час. Според грубите изчисления за подобно увеличение са нужни около 40 милиона лева годишно. Протестиращите изразиха и недоволство заради неизплатен извънреден труд за последното тримесечие, свързан с посещението на папата и организацията на евроизборите.

Илия Кузманов, зам. председател на УС на СФСМВР: В момента сме склонни и на сума от един лев като първа стъпка.

Според вътрешния министър забавяне няма, а става въпрос за тълкуване на закон, кое точно е извънреден труд и как трябва да бъдат обезщетени служителите.

Младен Маринов, министър на вътрешните работи: Аз се надявам, че ще стигнем до някакво решение, което ще е балансирано и ще удовлетвори по-голямата част от колегите. Трябва да оптимизираме системата така че с по-малко извънреден труд да постигаме резултата, който трябва да постигаме. Знаете, че се постигна много по отношение на работните заплати близо.

Протестът приключи пред сградата на Министерството на правосъдието, където от синдиката на служителите на затворите поискаха обяснения за уволнението на шефа на затворите Васил Миладинов.

Нейко Комитски, член на УС на ССЗБ: Не защитаваме личността Васил Миладинов, а конкретно позицията главен директор и смятаме, че когато има уволнение, трябва да бъде ясно и мотивирано.
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Ако коментираме извиване на ръце за представяне на мотиви това е форма на натиск, но не искаме да действаме конфронтационно. Трябва да действаме в синхрон и разумно да търсим решение на всички спорни въпроси.

Синдикатите заявиха, че остават в готовност за нови протести.

На този фон днес МВР чества професионалния си празник и 140 години от създаването на силовото ведомство. Тържествата започнаха рано тази сутрин пред Паметника на Незнайния войн, където имаше тържествен водосвет на знамената, след това следобед в Борисовата градина имаше и мащабна демонстрация на спецчастите. От МВР също така показаха и най-модерната техника, с която разполагат.