И последните 20 служители от Спешна помощ в Русе, които все още не бяха оттеглили оставките си, го направиха след срещата си със заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той се срещна с тях по повод напрежението, създало се след назначението на новия директор д-р Иванка Маринова. Пред служителите той обеща от 1 май спешните медици в Русе вече да имат графици със седемчасов работен ден.

На 7 март част от служителите в Спешна помощ в Русе излязоха на протест заради новоназначената директорка на Центъра д-р Иванка Маринова и с искане за по-добри условията на труд. 47 от тях подадоха оставки, половината от тях обаче ги оттеглиха след разговор с новото ръководство. Останалите изчакаха срещата с заместник-министъра. Оказа се, че само те продължават да работят на осемчасов работен ден, но проблемът ще бъде решен, ангажира се д-р Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Вторият проблем е, че има ограничения в извънредния труд, който се полага да бъде положен, но ще намерим добри практики, така че колегите да могат да получат пари за всеки час, който са изработили.

Заместник-министърът обеща да се подобрят и другите условия в центъра:

Д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването: Говорихме за проекта за новите коли, за тяхното оборудване, за бъдещия проект, който тука това нещо ще бъде променено изцяло. Относно тяхното кариерно развитие, как можем да привлечем млади хора в Спешната помощ въобще в България. Това са едни проблеми не само на Русе, те са на национално ниво.
Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка

Масови оставки в Спешната помощ-Русе в знак на протест, МЗ назначи проверка

50 служители от Центъра за Спешна медицинска помощ в Русе подадоха предизвестия за напуксане. В центъра работят 150 души. Те не са съгласни с назначав...

Д-р Бойко Пенков каза, че през всяка от последните 3 години Спешна помощ в страната е получавала 10% увеличение на бюджета. За тази година за Русе са предвидени 280 хиляди лева. Оказва се обаче, че има сериозно разминаване в заплатите на служителите в Русе и на колегите им от другите области.

Пламен Стефанов, медицински фелдшер: Неговият отговор е, че във времето назад неправомерно са вдигани заплатите – някои са получили повече проценти, някои са получили по-малко. Аз поставих въпроса да има дотация специално за Русе, за да се уеднаквят заплатите.

След срещата служителите на Спешна помощ казаха, че постигнали основната си цел – да им се обърне внимание и вече няма напрежение. Междувременно продължават проверките на Вътрешния одит и Държавната финансова инспекция за злоупотреби в центъра през последните две години.