НОВИНИ

Бивша служителка на НОИ-Пловдив източила около 3 милиона лева

Прокуратурата и икономическата полиция в Пловдив разбиха схема за източване на НОИ. Бивша служителка заедно с дъщеря си е изготвяла фалшиви удостоверения за стаж. Така неправомерно са били отпускани пенсии. Причинените щети на държавния бюджет са за около 3 млн. лева. Задържани са трима.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:10, 03.12.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Групата е действала от 2016-а година. 62-годишна бивша служителка на НОИ - Пловдив е взимала на ръка на пари, като собственик на частна пенсионна компания, за да заплати недостигащия стаж на свои клиенти. Вместо да преведе сумите в НАП обаче, тя ги е задържала за себе си. А в набора от документи за пенсия е включвала фалшиви удостоверения за стаж - т.нар. УП-е 30.

Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив: Предотвратихме едно безпрецедентно източване на Фонд Държавно обществено осигуряване.

При спецакцията в Пловдив са претърсени 6 адреса, на които са открити стотици пенсионни преписки и досиета.

Старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР - Пловдив: На адресите бяха иззети печати, празни бланки-УП, трудови книжки, компютърни конфигурации и сумата от 7900 лева.

За да направят проверката на фалшивите удостоверения невъзможна, организаторите на схемата са използвали данните на несъществуващи вече фирми, за които липсва информация и в архива.

Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор: Фирми, които вече са с прекратена дейност. Тези печати имитират печатите на фирмите, които са от 96-а година и са използвани за достоверност, така че са имали добър набор от средства, за да си постигат целите.

Схемата е разбита след множество сигнали от граждани, на които е отказана пенсия, защото от НОИ са разкрили, че удостоверенията за стаж са фалшиви.

Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив: Към момента сме установили 18 лица, които са ощетени с различни суми - от 3 до 16 хиляди лева.

Задържаните лица могат да бъдат наказани със затвор до 8 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ представиха идеите си за борба с корупцията
Двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ представиха идеите си за борба с корупцията
Коя е ​Деница Сачева?
Коя е ​Деница Сачева?