Варненският окръжен съд остави в ареста 38-годишната Невена Йорданова, източвала сметки на вложители в банката, където е работела. Срещу нея има повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. "Ужилените" вложители са 19, а общата открадната сума надхвърля 1 220 000 лева, като се очаква тя да нарасне и още. Банкерката вече е подписала запис на заповед за връщането на милион и половина лева в полза на финансовата институция.

Варна

Невена Йорданова е направила и пълни самопризнания пред разследващите. Днес в съдебната зала тя каза само, че съжалява за стореното и иска да бъде пусната под "домашен арест", защото гледа болните си родители.

Светлана Данева, прокурор по делото: Нямаме данни за момента къде са парите. И малко странно звучи 1 милион лева - даже те ще набъбнат, защото проверката продължава, един милион да бъдат пратени като пачки, пишейки документи. Аз не мога да си представя, никога не съм виждала 1 милион лева, но това е една огромна купчина, как ще бъде пратена.

Според адвоката на обвиняемата, Невена е жертва на телефонен измамник в лицето на виртуалния приятел.

Светлана Данева: Вече са предприети необходимите процесуално-следствени действия спрямо него и близките му и вече от събраните доказателства ще преценим дали да го привличаме като обвиняем и в какво качество.

Схемата на Невена била проста. Тя прехвърляла парите в своя и на роднини сметки. След това ги теглела и изпращала с куриерска фирма на виртуалния си приятел. За близо трите години общуване в интернет двамата никога не са се виждали на живо. Обвиняемата имала само 3 негови снимки. Мъжът се представял като Мирослав Михайлов. Оказва се обаче, че истинското му име е Сергей. Според източници на "По света и у нас" той има две деца от жена, с която живее в столичен квартал на семейни начала. Наш екип го потърси на адреса му, но там нямаше никой. Дали Невена е изпращала пари на Сергей тепърва ще се установява.

Светлана Данева: Има такива доказателства, но са много мъничка част от сумата. Не можем към този момент да дадем вяра на обясненията на обвиняемата. Според думите ѝ му е изпратила 15 хиляди лева, като тя сама му е предложила да изпрати тези пари, тъй като той е бил финансово затруднен.

Разследващите претърсиха и дома на родителите на Сергей в монтанското село Мокреш. От метална каса там бяха иззети 30 000 лева.

Светлана Данева: Принадлежат на бащата... Дали наистина е така, или са част от изпратената сума тепърва ще се установява. Дали банката прави опис на депозитите - на мен не ми е известно дали банката прави опис на банкнотите, които се депозират.

Мярката за неотклонение на Невена Йорданова може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Задържане под стража за банковата служителка, източила 1 млн. лв.

Задържане под стража за банковата служителка, източила 1 млн. лв.

"Задържане под стража" ще поиска Варненската прокуратура за банковата служителка, която източи близо 1 милион лева.