НОВИНИ

Сменено е цялото ръководство на "София тех парк"

Цялото ръководство на "София тех парк" е сменено, съобщи служебният министър на икономиката Теодор Седларски пред журналисти, след като участва в българо-британски форум, посветен на иновациите. Той уточни, че решението е взето вчера от Общото събрание на държавното дружество. Промяната в борда идва, след скандал с най-големия инвеститор в комплекса Ивайло Пенчев, който в отворено писмо в социалните мрежи обяви проекта за пълен провал.

Николай Минков
от Николай Минков
13:09, 14.03.2017 (обновена)
5236
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Скандалът започна миналата седмица, когато собственик на сграда обвини ръководството на "София тех парк", че с административни пречки спира развитието на неговата компания.

Министърът на икономиката обясни, че гневното писмо на бизнесмена Ивайло Пенчев не е единствения мотив за смяната на ръководството, но и бавните темпове, с които се привличат новосъздадени иновативни компании.

Теодор Седларски - служебен министър на икономиката: И академичната общност, и бизнесът и стартъп-екосистемата очакват тука животът да е много по-активен и събитията, които се случват, да бъдат много повече.

Забележки към бившото вече ръководство на парка отправи и министърът на образованието.

Николай Денков - служебен министър на образованието: По отношение на лабораторния комплекс в, който трябва да работят учените, трябва много по-ясно да се очертаят ангажиментите на държавата по отношение на финансирането, по отношение на сътрудничеството на "София тех прак" с основните академични партньори.

Росен Плевнелиев, който бе инициатор за изграждането на комплекса, също отправи критики към старото ръководство.

Росен Плевнелиев - президент на Р. България - 2012-2017 г.: Моето очакване от хората, които отговарят за оперативното управление, наистина да вземат нещата в себе си. И не да се карат с компании, а да им решават проблемите.

Бизнесменът Ивайло Пенчев, чието писмо предизвика скандала, не е оптимист, че проблемите ще се решат само с кадрови промени.

Ивайло Пенчев - бизнесмен: Част от проблемите биха могли да бъдат разрешени, ако бъдат назначени по-свестни хора. Но фундаменталния проблем, държавата да се занимава с бизнес, няма как да се разреши.

Освен персоналните промени в ръководството на "София тех парк", бордът се намалява от 5-ма човека на трима

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взимат превантивни мерки срещу разпространението на морбили у нас
Взимат превантивни мерки срещу разпространението на морбили у нас
20 работни места за хора с увреждания разкриват в общината в Благоевград
20 работни места за хора с увреждания разкриват в общината в Благоевград