НОВИНИ

Смяна на режима в училище

Идеята за училищно обучение само в една смяна печели все повече привърженици - не само сред учениците, но и сред учителите. Заради липсата на материална база обаче, в училищата с повече деца това е невъзможно. Нещо повече, в някои от големите градове като Пловдив и Стара Загора например, от години смените на учениците се променят не на учебен срок, а всеки месец.

bnt avatar logo
от Д. Торньова, Н. Ангелова
19:21, 23.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Ежемесечното редуване на първа и втора смяна, внася промени във всекидневния ритъм на децата. Някои се настройват бързо, но за по-малките ученици адаптацията е по-трудна.

Радка Цонкова - детски психолог: Организмът тъкмо се възстанови и свикне на един режим и трябва да го променя и децата отиват много често подтиснати на училище. Това не се отразява пагубно на психиката като голям проблем, но си е някакъв стрес за децата. Разбира се, това променя и ритъма на цялото семейство.

Редуването на първа и втора смяна затруднява сериозно дългосрочното планиране на извънкласните занимания. Повечето деца, които спортуват, трудно намират баланса между училището и тренировките.

Красимир Манолов - ученик: Като цяло клубовете спортните, те се съобразяват с хората, които са винаги първа смяна, това нас ни остава общо взето един месец без спорт.

Тази пауза, може да попречи на мотивацията на много от децата, смятат още психолозите.

Радка Цонкова - детски психолог: Те се демотивират и много често се отказват от такива дейности.

Все пак честата промяна има и своите плюсове за учениците.

Петя Стойчева - психолог: Те стават по-адаптивни и после в живота би могло да се справят по-добре.

Всички са категорични, че идеалният вариант за децата е едносменен режим с по-късно начало на учебния ден.

Бистра Иванова - преподавател по български език: Ще регулират и режима си на идване на училище, режима си на хранене, който също е важен. И постепенно, когато имат възможност в рамките на месец - два, да свикнат с един и същи режим, безспорно да края на годината ще се чувстват добре в него. 8:30 - 14:00 часа е чудесен вариант.

Подобен режим обаче, може да бъде въведен само в училищата с по-малък брой деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има спасители на градските плажове
Ще има спасители на градските плажове
БАИТ раздаде годишните си награди
БАИТ раздаде годишните си награди