Жители от крайните квартали на Дулово се оплакват от намиращо се до къщите им сметище, където често стават пожари. От oбщината признават, че трудно могат да се справят с проблема, и предвиждат видеонаблюдение в района на сметището.

Дулово

Там, където свършва улица „Първа“ в Дулово, започва сметището, което е регламентирано като торище. Живеещите в района обаче се оплакват, че техни съграждани изхвърлят мъртви животни, строителни и всякакви други отпадъци. А заради честите пожари, които избухват на сметището, и задушливите газове хората се страхуват за здравето на децата си.

Севил Сали
„Пушек чак вътре влиза, деца имаме, дишат дима, много ужасно нещо.“
Озлен Гюлейджан
„Децата отиват в боклука, ще се заразят с нещо – даже умрели кучета хвърлят.“
Абил
„Цялата махала мирише, казах му и той хвърли тука боклука и като видях – мръсни животни.“

Преди дни и пожарната не е успяла да се справи с поредното огнище. Наложило се е то да бъде запръстено с верижна техника.

От всички, които искат разрешение за строеж, общината изисква договор с фирма, която ще извозва строителните отпадъци. Въпреки това признават, че не могат да овладеят положението.

д-р Юксел Ахмед - кмет на Община Дулово
„Това, което смятаме на първо време да направим, е да поставим камера за видеонаблюдение. Може би най-добрият вариант там е да има охрана, но това са допълнителни средства, които ще трябва да изкарва общината, защото трябва да бъде охранявано 24 часа.“
Освен камера, около сметището ще бъдат поставени и предупредителни табели – с надеждата гражданите да бъдат по-отговорни, когато изхвърлят боклука си.