НОВИНИ

Сметище в коритото на река Тополница край Калугерово

От години река Тополница край село Калугерово се използва за сметище, сигнализираха местните жители. Преди 12 години след обилните дъждове реката излиза от коритото си и наводнява района. Оттогава досега обаче никой не е почистил речното корито, напротив - в него могат да бъдат намерени всякакви боклуци.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Елена Ламбрева
10:30, 15.02.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Димитър Гинин живее близо до река Тополница в село Калугерово. Всеки ден според него купчините с отпадъци в коритото на реката се увеличават, а сметища са се образували по цялото поречие на Тополница.

Димитър Гинин
"То е по цялата река. То не е само тука. И нагоре да отиде и там е такова. Всеки хвърля."

Димитър с ужас си спомня за опустошителното наводнение в селото през 2005-а година. Оттогава обаче коритото на реката не е почиствано.

Димитър Гинин
"При голямото наводнение тук, където сме, беше един метър вода, а коритото надолу най-малко има три метра. Водата тогава беше 4 метра. Сега не е почиствано. От наводнението не е пипано, каквото е оставила природата - това е."

Всеки по-обилен дъжд Гинин посреща със страх и се надява сметището скоро да бъде почистено, а растителността – подрязана, за да не се стига отново до бедствия.

От кметството на Калугерово заявиха за БНТ 2, че отдавна местните използват реката за сметище и затова постоянно почистват. Тези дни ще бъде поредната акция за облагородяване на терена. Почистването на коритото обаче било в компетенциите на Водно стопанство - Пазарджик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват масови проверки на каски за скиори и сноубордисти
Започват масови проверки на каски за скиори и сноубордисти
Само за ден: Индия изведе в орбита 104 сателита
Само за ден: Индия изведе в орбита 104 сателита