Плъхове плъзнаха из жилища заради огромно сметище в частен имот. Въпреки жалбите жителите се оказват безпомощни, а собственикът на терена отказва да  разчисти боклуците. Вижте картата на незаконните сметища в България. Вече 20 години двора на тази къща...

Плъхове плъзнаха из жилища заради огромно сметище в частен имот. Въпреки жалбите жителите се оказват безпомощни, а собственикът на терена отказва да  разчисти боклуците.

Вижте картата на незаконните сметища в България.

Вече 20 години двора на тази къща на ул. „Свищов” в Русе е превзета от тонове боклуци, които са на път да закрият двуетажната постройка. Складирани са камари непотребни вещи. Някои от тях преливат извън оградата. Недоволни са всички в квартала.

Димитър Влахов: „Това всичко от контейнерите е домъкнато.”

Борислав Милков: „Не се изкарва нищо навънка, само се вкарва. Мизерия, смрад абсолютно. Стана някакъв кошмар.”

Много често случайни граждани бъркали частния дом с пункт за изкупуване на вторични суровини.

Освен от камарите с боклуци, хората се оплакват и от кучетата, които отглеждат стопаните на имота. Твърдят, че вече има пострадали от острите им зъби.

Мехмед Мехмедов: „Имаме ухапани хора. Кучета - 10, котки - 30-40.”

Заради сметището се появили  плъхове, които често гостували и в съседните къщи.

Потърпевшите съседи направили подписка до различни институции с искане да се вземат незабавни мерки за ликвидиране на бунището. Но напразно. Понеже е в частен имот, ангажиментът да го разчисти е на собственика. Той обаче казва, че не пречи на никого и се чувства повече от  комфортно в дома си.

Камен, собственик на имота: „Какво не ви харесва? Това не е сметище. Сметище е, когато е смет. Това е за горене.”

БНТ – Русе  подаде сигнал до  Общината за образувалото се нерегламентирано сметище. От отдел „Екология и транспорт” обещаха да направят проверка и да задължат собственика на имота да го разчисти до седмица. Ако откаже, ще бъде глобен. В подобни случаи санкцията е от 200 лева и може да стигне до две хиляди.