НОВИНИ

Сметките за парно ще се преизчисляват само до 5 октомври

Изравнителните сметки за парно тази година ще се коригират единствено до 5 октомври, а не през цялата година както досега. Решението е на министерството на енергетиката и вече е предадено на топлинните счетоводители. Извънредно изравняване след тази дата няма да се допуска дори и срещу заплащане.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:50, 11.07.2016
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Изненадващо абонатите, които най-често не пускат топлинните счетоводители вкъщи са хората с дистанционен отчет. Те забравят, че на проверка ежегодно подлежат и водомерите им. Тази година срокът да пуснат отчетниците обаче е намален, а за обжалване на изравнителните сметки след получаването им остават едва месец и половина. Всеки топлинен счетоводител има две такси за извънредни годишни отчети на парното. Първата е по-ниска и е между 10 и 25 лева като тя важи при извънреден отчет преди да е готова окончателната изравнителна сметка. След това се допускаше ново преразпределение на енергията на по-висока цена.

Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация София":
Безпорно е крайно неприятно когато заради един неотчетен апартамент хората получават изравнителни сметки през октомври и през ноември. Така че в това отношение е по-добре да се защитат по-голямата част от интересите на клиентите.

Проблемът с неосигуреният достъп е основно при по-големите фирми за дялово разпределение, по-малките нямат подобни трудности.

Боряна Колева, изп. директор на фирма за топлинно счетоводство
Клиентите вече знаят, че минимум веднъж трябва да допуснат фирмата за дялово разпределение и нямаме проблем с неосигуряване на достъп. Първите данни на топлинните счетоводители за изминалия отоплителен сезон показват, че няма особени разлики с миналата година, защото зимата също е била топла. Няма разлика между този отоплителен сезон и предходния като суми при положение, че клиентите са ползвали сходно потребление.
Колкото повече се ползва, толкова по-изгодна излиза цената на централното топлоснабдяване.


Клиентите обаче продължават да имат въпроси по сметките си.

Димитър: Не мога да направя сравнението и тази година и миналата, справката като дойде гледаш все едно йероглифи, нищо не се разбира.

Проблем остава и бързото обслужване в столичната топлофикация, която е най-голямата в България и има най-много клиенти.

Цвятко: За 54,69 лева от миналата година вече съм даден на съд, сложена е 300 лева юридическа такса, 200 лева таксата на съда и в момента аз съм дошъл да платя 575, 69 лв
Румен: Бях длъжник и понеже си издължих всичко към топлофикация искам да получа някакъв документ, че вече не съм длъжник. Имаше голяма опашка и аз реших така и така вече не съм длъжник, няма да чакам на тази опашка.
Нямам проблем със сметките, имам проблем с чакането, вътре има много хора, малко хора обслужват, няма организация.


;

От топлофикация съветват клиентите си да ходят рано сутрин и привечер, за да не се редят на опашки.

Борислав: Това е документа, който се дава и от частен съдебен изпълнител и от топлофикация, ето това е, това документ ли е според вас.
Топлофикация София: Официалният документ, това е съобщението, което клиентът получава всеки месец и там на отделен ред пише сумата, която е просрочена.

В случай, че клиентите пропуснат крайният срок за окончателен отчет тази година, те ще трябва да доплащат парно на пълна мощност за цялия изминал зимен сезон, както и до 8 кубика топла вода месечно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По следите на богомилите
По следите на богомилите
Наводнено село издирва фирма фантом за неизпълнен ремонт
Наводнено село издирва фирма фантом за неизпълнен ремонт