НОВИНИ

Сметките за парното - приемливите решения

Плащаме ли неоправдано високи сметки за парно, нормативната база ли е единствената пречка фактурите да бъдат непоносими за абонатите или пък липсата на конкуренция оскъпява услугата. Отговорите на тези въпроси потърси Николай Минков извън София в няколко топлофикации в провинцията, където се оказа, че са намерили начин да направят парното евтино, абонатите доволни, а самите дружества да са финансово стабилни.

Николай Минков
от Николай Минков
17:49, 17.03.2016
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Правейки проучването се оказа, че основните причини за високите сметки са сградната инсталация и методиката за изчисляване на потребената енергия. Таксата за сградната инсталация често е над 30% от стойността на фактурите. Дяловото разпределение, което е в основата на методиката за изчисляване на сметките води до големи разлики - един апартамент от 70 кв.м. може да получи сметки вариращи от 150 до над и 400 лв. Лисват и индивидуални договори с клиентите. Така е в София и в повечето топлофикации у нас.

;

- При моето проучване в Сливен видях, че може да се плати сметка под 100 лв. за януари за жилище от 70 кв. м. при три работещи 3 радиатори и топла вода, - каза репортерът Николай Минков. - Нещо, което в София е трудно постижимо. Освен това местната топлофикация е на въглища, които са в пъти по-скъпи от природния газ, който използват повечето топлофикации у нас, включително и столичната, но въпреки това фактурите им са в пъти по-ниски. Управителят на дружеството Кънчо Танев ми обясни, че при по-гъвкаво прилагане на Наредбата за топлоснабдяване клиентите могат да бъдат доволни.

Топлофикация-Сливен в момента снабдява с парно и топла вода 12 400 клиенти. Между 2002 и 2009 година обаче едва не фалира, след като над 3 000 абоната си свалят радиаторите.

- Като причини това бяха действително въвеждането на сградните инсталации, високите такси, прехвръляне на доста голяма част от сумите към коректните платци, с което доста им се вдигнаха самите разходи за топлоенергия, - описва ситуацията тогава изпълнителният директор на Топлофикация-Сливен Кънчо Танев.

През 2009 г. дружеството е приватизирано. Новото ръководство решава да си върне клиентите. Първата стъпка е премахване на таската сградна инсталация за абонатите, с което месечните сметки падат с над 40%.

Кънчо Танев, изп. директор на Топлофикация-Сливен: Ние преценихме, че трябва да поемем този сградна инсталация, да остане за сметка на ТЕЦ-а. Но в момента, след връщане на клиентите, ние си имаме статистика, сградната инсталация реално е под 16%".

Следващата стъпка е преминаване към индивидуални договори с абонатите.

- Така че, това също ни дава предимство в една добра събираемост. Т.е. в момента ние говорим за една събираемост на 94-95% от клиентите, - казва Кънчо Тенев.

За да пресече надписването на сметките при дяловото разпределение, Топлофикация Сливен слага таван на услуга.

Кънчо Танев, изпълнителен директор на Топлофикация-Сливен: На едно жилище от 60 кв. м. да кажем примерно максималния праг е 130 лв., които 130лв. ние не позволяваме да бъдат подминати. Т.е. да се вдигне нагоре. Дяловото разпределение или топлинният счетоводител, той си осчетоводява, пресмята какъв е разходът за топлина през месеца. И ако има надчислена повече топлоенергия и сумата е надвишила тези 130 лв. и е станала 140 лв. тая горница от 10 лв. примерно остава за сметка на Топлофикация.

Клиентите получават право на избор да заплащат и на кубатура вместо само на топломерен отчет.

- Ние им дадохме възможност, вариант да изберат да отопляват една или две стаи. Т.е. да се простират в рамките на техния бюджет, - казва Кънчо Танев.

За да намали стойността на услугата ТЕЦ-ът е въвел малка мощност за изгаряне на биогориво от рапица. Задължителната сероочистваща система пък е изцяло разработена от дружеството, с което са спестени няколко милиона лева.

За да се компенсират слабите преходни сезони, топлофикацията произвежда оранжерийни зеленчуци.

Видях хора, които редовно си плащат сметките. видях хора, които са доволни от парното и от промоциите, каито значително поевтиняват услугата, обобщи Николай Минков впечатленията си от Сливен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митов: Няма как да се прави изключение за визите за Турция
Митов: Няма как да се прави изключение за визите за Турция
България и Македония се договориха за обща операция по охрана на границата
България и Македония се договориха за обща операция по охрана на границата