НОВИНИ

Сметната палата ще извърши над 340 одита през 2019 г.

Сметната палата ще извърши повече от 340 одита през 2019 г. Това съобщи председателят ѝ Цветан Цветков в Сутрешния блок на БНТ.Повечето от тях са свързани със законовите задължения на Палатата, която трябва да одитира министерствата, общините, НЗОК, БНБ и държавното обществено осигуряване.

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 04.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

През 2019 г. към тях ще се добави и одитът на участниците в европейските и в местните избори. Сметната палата ще даде възможност на гражданите да се информират за даренията и приходите на партиите в предизборната кампания, а след това и на финансовите им отчети за използваните средства, обясни Цветков.

Сметната палата ще анализира и ефективността на системата за психиатрична помощ, тъй като по думите на председателя ѝ, "има сигнали, че качеството ѝ не е добро".

За първи път в историята си българските одитори ще проверят и Българския спортен тотализатор. Досега той не е бил проверяван, тъй като Палатата отскоро има право да одитира търговски дружества.

Спортният тотализатор има съществена роля за финансирането на българския спорт. Една от причините да се насочим към тото е и намаляването на приходите, каза Цветков.

Сметната палата е приключила и проверка на правителствената програма за поддържане на чистотата за въздуха, препоръките от която вече се изпълняват от екологичното министерство. Тя е извършена едновременно с паралелни одити в 15 европейски държави и от Европейската сметната палата.

Основният проблем в България е с финните прахови частици. Усилията трябва да бъдат насочени към ограничаване използването на въглища и дърва. Гражданите трябва да бъдат убедени, че качеството на въздуха е в техни ръце, каза Цветков, добавяйки, че една от препоръките е организирането на широки информационни кампании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида
Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида
Нова технология за запазване на косата след химиотерапия навлиза у нас
Нова технология за запазване на косата след химиотерапия навлиза у нас