Съществува опасност от злоупотреби по схемата "Училищен плод" - за това предупредиха от Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци. Според председателя й Чавдар Маринов тази година има прекалено големи лобистки интереси при избора на фирми за доставка на плодове в училище. По думите му - това е станало възможно благодарение на направени наскоро промени в Наредбата за доставките.

От Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци настояват за спешни промени в наредбата за прилагане на схемата "Училищен плод."

Според председателя ѝ, тя не дава предимство на българските производители, тъй като в нея не е изрично записано, че плодовете и зеленчуците за училищата трябва да са български или да са доставени от наши производители.

Чавдар Маринов - Асоциация на производители на плодове и зеленчуци: Колкото и да е в колапс овощарството и зеленчукопроизводството, все ще осигурим тези 2700 тона, включително и биопродукция.

От Асоциацията изнесоха данни за определени кандидати по програмата, които били смущаващи. Дадоха пример с Милена Рашева, която се е регистрирала преди 3 месеца като земеделски производител, нямала достатъчно земи и машини, с които да ги обработва, но в същото време кандидатства за 40 % от обема на поръчките.

От асоциацията са подали сигнали за този случай до премиера и земеделското министерство. Милена Рашева обясни, че е подала само молба за включване в програмата и проверка тепърва ще установява дали фирмата ѝ може да покрие броя училища, които ще участват в програмата. А атаката срещу нея обясни така.

Милена Рашева - земеделски производител: Колегите са недоволни от това, че вече е приключил приемът. Че не са подали предложения и съответно се опитват да провалят схемата.

От земеделското министерство пък изключиха каквато и да е вероятност новата наредба да защитава лобистки интереси.

Слави Кралев - Дирекция "Пазарни мерки и организации на производителите", МЗХГ: Наредбата беше обект на подробна дискусия, в която се включиха много министри, вкл. и вицепремиерът Валери Симеонов. За мен е изключено при този начин на приемане, нечии лобистки интереси да са прокарани.

Над 3400 училища у нас участват в схемата "Училищен плод", с повече от 470 000 деца, които разчитат на свежи плодове и зеленчуци.