НОВИНИ

Смъртността при ракови заболявания е висока заради късната диагностика

Отбелязваме Световния ден за борба с онкологичните заболявания. По данни на Световната здравна организация броят на заболелите се увеличава. А според директора на Националния раков регистър проф. Здравка Валерианова у нас тежките заболявания се откриват късно и затова смъртността е висока. Причината по думите ѝ е, че липсва програма за контрол над тези болести и национална скрининг програма за тях.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:06, 04.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Един на всеки 5 мъже и една на 6 жени в света може да развие рак през своя живот. Това показват данни на Световната здравна организация. При мъжете най-често болестта засяга белия дроб, а при жените е ракът на гърдата.

проф. Здравка Валерианова - директор на Националния раков регистър: Тенденциите показват нарастване както на заболеваемостта, така и на смъртността от злокачествени заболявания.

През изминалата година в България от рак са заболели 35 000 души, а смъртните случаи са били 18 000.

Проф. Здравка Валерианова - директор на Националния раков регистър: Напредъкът в технологиите, иновациите в лекарственото лечение на рака дадоха шанс и увеличиха преживяемостта.

Трябват само здравословна храна, спорт, добро лечение и никакво тютюнопушене. А и кураж. Специализираната болница за активно лечение по онкология покани десетки творци и общественици, за да дадат надежда на болните.

За тях е издадена и книга, която събира емоциите на преживели диагнозата, техни близки или просто творци със силно развита емпатия. А един от стиховете гласи: "Всяка прегръдка е доза лечение - химична терапия... и спасение".

Вежди Рашидов - председател на Комисия по медии и култура: Всички знаете - не е тайна, че ние бяхме пациенти, онкологично болни.
Мая Манолова - омбудсман на България: Прегледахте ли се? Ако пред последните 6 месеца или 1 година не сте били на профилактичен преглед, направете го сега! Зарежете всичко друго и го направете сега.

И за да припомнят на болните, че диагнозата не е присъда и за да призоват здравите да ходят на профилактика по-често Тони Димитрова и Стефан Илчев изпълниха песента "Живот".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къдроглавите пеликани в Сребърна се увеличават
Къдроглавите пеликани в "Сребърна" се увеличават
Македонският премиер Зоран Заев пристигна в София
Македонският премиер Зоран Заев пристигна в София