НОВИНИ

​Сънародниците ни по света също отбелязаха 3-ти март

Сънародниците ни по света по традиция празнуваха 3 март с много ентусиазъм и настроение. Вижте картина от тържествата в Москва, Париж, Чикаго и Торонто.

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 03.03.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

МОСКВА

В Москва за първи път пред Паметника на гренадирите, паднали в битката за Плевен, беше изсвирен българският химн. На церемония, организирана от българското посолство, наши сънародници и представители на руски държавни и обществени институции почетоха паметта на загиналите за Освобождението на България. Приветствия бяха прочетени от българския посланик Бойко Коцев, а от руска страна - от името на Държавната дума и на министерствата на външните работи и на културата.

ПАРИЖ

По повод националния празник, стотици българи се събраха в посолството ни в Париж. 11 хиляди наши сънародници живеят и работят във френската столица и близо 40 хиляди във Франция. Българите се срещнаха със земеделския министър Десислава Танева, която е в Париж за Международното селскостопанско изложение.

ЧИКАГО

В центъра на Чикаго, където живеят над 200 000 българи, се развя родният трибагреник. Началото на традицията е поставено през 1960, когато тогавашният кмет Ричард Дейли обявява 3 март за български ден и разрешава издигането на знамето. Деца от 11 -те български училища пяха български песни, рецитираха и танцуваха. За финал на площад Дейли се изви българско хоро.

ТОРОНТО

Най-голямата българска общност в Канада също празнува. Националният флаг беше издигнат пред кметството на Торонто. Това стана под звуците на българския химн, изпят от 12-годишната Лизи, която изпълни и канадския химн. Стотици наши сънародници се събраха на тържеството, организирано от българското консулство, въпреки работния ден. Освен националния празник, в Торонто отбелязаха 50 години канадско-български дипломатически отношения и 40 години българско консулство в Торонто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обиколката на Доналд Туск в опит да намали напрежението около бежанската криза
Обиколката на Доналд Туск в опит да намали напрежението около бежанската криза
Уникални древни находки за развлекателни игри
Уникални древни находки за развлекателни игри