НОВИНИ

Снайперисти убиха полицаи на протест в Далас

Петима полицаи бяха убити, а 6 - ранени от снайперисти в Далас по време на протест. Демонстрацията беше организирана в памет на двамата убити чернокожи предишните дни от бели полицаи. Трима от нападателите бяха задържани. След преследване, четвъртият заподозрян успя да избяга и да се барикадира в гараж. Той твърдял, че в града има поставени бомби. По-късно се самоуби. Властите призоваха жителите на Далас да бъдат изключително внимателни и да излизат от домовете си, само ако се налага.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:46, 08.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Протестът в Далас започна като мирна демонстрация. В 20 часа и 45 минути местно време, снайперисти стреляха по полицаи. Улучиха 11. Четирима загинаха на място.

Вървях, когато снайперитисте започнаха да стрелят. Видях трима убити полицаи. Но бяха полицаи. Нямаше други жертви. После започна преследване на нападателите.

Трима нападатели са задържани. Единият се предал доброволно след като беше разпространена снимката му.

От часове, обаче, четвъртият заподозрян се крие в гараж. Директорът на полицейското управление съобщи, че барикадирилият се нападател открил стрелба по полицаите. "Краят наближава", предупредил нападателят. Той се заканил, че ще убие още полицаи.

Дейвид Браун, директор на полицията в Далас
Предполагаме, че заподозрените да заложили бомби в централната част на града. Заподозреният твърди, че в гаража има взривни устройства и че в града има заложени бомби. Претърсването на централната част продължава.

Централната част на Далас е отцепена. Полицаи претърсват района за взривни устройства. Засега властите не знаят дали има още снайперисти в града. Полетите над Далас са ограничени. Властите призоваха жителите да не напускат домовете си, ако не се налага.

Нападателите са действали заедно и координирано. Те са били разположени на позиции така, че да убият най-много полицаи. Но мотивите им остават неясни.

Протестите бяха провокирани от убийствата на двама чернокожи предишните дни. 37-годишният Алтън Стърлинг беше застрелян от двама служители на реда пред супермаркет в Луизиана. Очевидци твърдят, че тъмнокожият мъж не е заплашвал, нито е провокирал полицаите. Няколко часа по-късно в Минесота беше убит още един чернокож. Той беше застрелян в колата си, докато вадел шофьорската си книжка. Убийството беше извършено пред съпругата му и детето му. Двете убийствата бяха заснети от очевидци и разпространени в социалните мрежи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба на Димитър Казаков-Нерон
Изложба на Димитър Казаков-Нерон
10-годишно дете падна от фитнес уред в парка в Сандански
10-годишно дете падна от фитнес уред в парка в Сандански