НОВИНИ

Един от снайперистите в Далас искал да убива само бели полицаи

Петима убити полицаи и десетки ранени, сред които и цивилни - такава е равносметката след започнал първоначално като мирен протест срещу убийствата на чернокожи в американския град Далас. Трима от нападателите са задържани, един от тях се е убит. Според полицейски служител, цитиран от Би Би Си, той е бил разстроен от убийствата на чернокожи от полицаи и искал да си отмъсти като убива само бели полицаи.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева Младен Петков
17:40, 08.07.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

С тези зловещи звуци завършва мирен протест срещу полицейското насилие над чернокожи в Далас. Малко преди 9 вечерта местно време, в центъра на града стотици изразяват гнева си срещу смъртта на Филандо Кастил от Минесота и Алтън Стърлинг от Луизиана. Шествието е мирно, няма инциденти, но се провежда при засилени мерки за сигурност. След изстрелите настъпва паника.

Джейсън Maкданиъл, очевидец: Докато си тръгвахме чухме изстрели от автоматично оръжие. дан-дан-дан. Престрелка. Беше невъобразимо. Всички се втурнаха нанякъде. Всички тичаха в различни посоки, с вдигнати ръце.
Ялиса Джексън, очевидец: Беше много страшно! Всички тичахме, всички търсеха отговори, опитваха се да открият близките си, ние не знаехме всъщност какво става.

Първоначалната информация е, че отговорни за стрелбата са двама души, които са заловени почти веднага от пристигналия на място спецотряд. Контролирано е взривен и подозрителен пакет. Облекчението обаче е за кратко. Оказва се, че има поне още двама нападатели, по всяка вероятност снайперисти. Полицаите откриват трети нападател и го залавят след кратка престрелка. Четвърти стрелец се барикадира в местен колеж. След няколко часови неуспешни преговори с полицията, той е ликвидиран. Въпреки твърденията му, че има заложени експлозиви в района, такива не са открити. Мотивите за ужасяващия инцидент все още не са ясни, но според началника на полицията под прицел са били именно полицаи.

Дейвид Браун, началник на полицията в Далас: Нашето предположение е, че нападателите са работили заедно, образували са нещо като триъгълник, заели са позиции по високи етажи в центъра на града, от където е минало протестното шествие.

Сред ранените при престрелката в Далас има и цивилни. Сред тях е Шетамия Тейлър, дошла на протеста с трите си деца. Сестра й обяснява, че е ранена в крака, но няма опасност за живота ѝ.

Тереза Уилямс, сестра на една от ранените в стрелбата: Тя се притеснява повече за синовете си и за полицаите, загубили живота си. Казва, че се моли за семействата на служителите на реда, загинали по време на протеста. Всичко беше толкова мирно, не знак какво стана, казва сестра ми.

Колеги на загиналите полицаи им отдадоха почит, докато телата им бяха транспортирани към близки погребални агенции.

Това е най-смъртоносното нападение срещи полицията, след атентатите от 11 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Благоевград проверява детските площадки
Община Благоевград проверява детските площадки
Морално ли е да се предава на живо във Фейсбук?
Морално ли е да се предава на живо във Фейсбук?