НОВИНИ

Сняг и студ в Гърция: ​Отвориха временни подслони за бездомни в Атина

Дни преди Нова година, властите в гръцката столица Атина отвориха временни убежища за бездомни хора. Причината - рекордно ниски температури, които се очаква да се задържат през цялата седмица. Всъщност, това не е нова практика за страната, но според местни жители, властите трябва да направят много повече за хората без дом.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал БГНЕС
11:01, 30.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Пронизващ студ, придружен от дъжд и сняг - така, според синоптиците Атина ще посрещне Нова година. Ето защо общината отвори няколко приюта, в които бездомните хора да прекарат следващите дни.

Петрос, жител на Атина: Това е благородна идея, но ще е по-добре, ако целогодишно се помага на тези, които имат нужда. Никой не е виновен, че е изпаднал в подобна ситуация, а всички ние можем да направим нещо за бездомните хора.

Лиас, жител на Атина: Не може да се сещаме за благотворителност само по празниците.

В Атина подобни приюти за бездомни има от 2005 г. Първоначалната идея била да се предоставят безплатни жилища, храна и медицински грижи за нуждаещите се. Дълговата криза през 2009 г., обаче, води до скок на безработицата в цялата страна, а все повече хора трудно успяват да покриват сметките си за битови нужди. Увеличава се и броят на бездомниците.

Идеята е да се предоставя не просто достъп до временни приюти, а да се оказва съдействие да си намерят работа. Предвижда се тези, които не могат да си позволят дом, да бъдат настанявани безплатно, а на семействата с ниски доходи, да се отдават жилища със символичен наем. В Атина работят и няколко кухни за бедни, които всеки ден осигуряват топъл обяд за семейства в нужда.

До този момент от общинските помощи са се възползвали около 25 000 души, като половината от тях - възрастни хора и деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АМ Тракия между София и Пловдив е най-натоварената отсечка през 2018 г.
АМ "Тракия" между София и Пловдив е най-натоварената отсечка през 2018 г.
Фестивал на ледените фигури в Москва
Фестивал на ледените фигури в Москва