НОВИНИ

Собственикът на "Феникс ресурс" с второ обвинение заради боклука при АМ "Струма"

След извънредна проверка на боклуците под АМ "Струма" днес стана ясно, че собственикът на фирмата, чиито са отпадъците, е с второ обвинение. Той ще бъде подведен под наказателна отговорност за това, че е създал опасност за живота и здравето на хората и е причинил вреди на околната среда.

bnt avatar logo
от Слави Илиев
18:20, 05.02.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

И днес не успяха да открият собственика на фирмата "Феникс ресурс" Кольо Илиев. По време на проверката тук стана ясно, че екоминистърът Емил Димитров ще инициира законодателни промени, които да позволяват такива обекти, които работят в явни нарушения, да бъдат затваряни веднага. По този начин ще бъдат избегнати подобни случаи като настоящия, при които разследващи и екоинспектори не могат да открият собственика на фирма "Феникс ресурс" Кольо Илиев, за да му бъде връчена заповед за принудително спиране на дейността.

В ранните следобедни часове, полиция обгради базата с отпадъци край моста на магистрала Струма, за да издирва собственика на депото Кольо Илиев.

Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: В момента той се укрива и не работи нищо. Нито един негов работник не е тук. Но това няма да попречи да извършим нашите действия. От вчера го издирваме. Има полицейски служители на всички известни негови адреси, но до момента той се укрива. Но това няма да бъде вечно.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров каза, че приоритет номер едно на главния прокурор и премиера са отпадъците и водата. Затова той ще инициира промени в закона.

Емил Димитров: Следващия четвъртък Комисията по околната среда и водите има изнесено заседание, където ще бъдат поставени всички нови изисквания за промяна на закона, законодателна инициатива. Те ще бъдат съобразени и с виждането и на главния прокурор по тази тема. В цялата страна се провеждат оперативно-следствени действия, издирвателни действия и ние няма да спрем с този случай. Очевидно в подобни ситуации трябва да има по-бърза възможност да закриваме обектите.
Ивайло Иванов - главен секретар на МВР: Ако не се лъжа, последиците от пожара бяха на 1,800 000. Не говоря вече за огромния полицейски ресурс, който беше ангажиран. Не говоря за трудностите, които изпитваха всички пътуващи в посока Гърция. Знаете, че мисля, че имаше 3 или 4 смъртни случая във връзка с обиколното трасе. Не мисля, че това трябва да го допуснем и ние ще си свършим работата.

Срещу Кольо Илиев е повдигнато второ обвинение, което ще бъде под надзора на РП - Дупница.

Сийка Милева - говорител на главния прокурор: Отново е установено нерегламентирано управление на отпадъци. Досъдебното производство ще бъде за нерегламентираното управление на отпадъци, не по установения по закона ред, което застрашава живота и здравето на много граждани.

Екоминистърът Емил Димитров заяви, че проверките в цялата страна ще продължат. Там, където бъдат установени нарушения, ще бъдат затваряни всички сметища и площадки за складиране на отпадъци.

Базата на фирма "Феникс ресурс" работеше днес до обяд. Преди да пристигнат на място проверяващите, служителите преустановиха дейност. Главният секретар каза, че докато отпадъците не бъдат преместени на безопасно разстояние от магистрала "Струма", фирмата няма да приема нови суровини, а полицейски екипи ще останат да охраняват на място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поругаха гроб в Русе
Поругаха гроб в Русе
Остро политическо противопоставяне в САЩ
Остро политическо противопоставяне в САЩ