НОВИНИ

​Собственикът на хърватската компания "Агрокор" е пуснат от ареста под гаранция​

Лондонски съдия освободи днес Ивица Тодорич, основател на затъналата в дългове хърватска хранителна компания Агрокор, след като внесе гаранция от 100 000 британски лири, но паспортът му беше отнет и той трябва да носи гривна за наблюдение, предаде агенция Хина, позовавайки се на телевизия Нова.

bnt avatar logo
от БТА
23:21, 07.11.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
​собственикът хърватската компания агрокор пуснат ареста гаранция​

Според телевизията следващото изслушване на Тодорич е насрочено за 2018 г. Бизнесменът, когото Хърватия обвинява в "корупция и подправяне на документи", бе арестуван днес в Лондон, след като бе извикан да се яви в полицейско управление. Тодорич е обвинен в незаконно придобиване на десетки милиони евро и е разследван заедно с още 14 души в Хърватия във връзка с дълговата криза в компанията Агрокор, която дава работа на 60 000 души.

Агрокор, най-голямата частна компания за търговия на дребно в Хърватия, натрупа около 5,8 милиарда евро дългове. Компанията, създадена през 70-те години, се разрасна дотолкова, че участието ѝ в брутния вътрешен продукт достигна 15 процента, а дълговете й са толкова големи, че правителството се опасява да не застрашат финансовата стабилност в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки че Тодорич още е собственик на 95 процента от Агрокор, правителството пое управлението на компанията, за да се опита да я спаси от евентуален фалит, който ще има драстичен ефект върху икономиката и ще коства загубата на хиляди работни места. 66-годишният Тодорич заяви пред лондонски съд днес, че се противопоставя на искането да бъде екстрадиран в Хърватия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Българското правителство и ЕК заседават днес в Брюксел
​Българското правителство и ЕК заседават днес в Брюксел
Пучдемон към ЕС: Ще продължите ли да подкрепяте Рахой в този държавен преврат?
Пучдемон към ЕС: "Ще продължите ли да подкрепяте Рахой в този държавен преврат?"