НОВИНИ

Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров се върна в ареста

Собственикът на "ТАД груп" Иван Тодоров се върна в ареста. Апелативният специализиран наказателен съд прецени, че са събрани достатъчно доказателства, че Тодоров е подбудил служителя си Кристиян Бойков да копира данни от информационната система на НАП и да ги разпространи с цел да всее смут и страх в хората. Прокуратурата смята това за кибертероризъм. В съдебната зала изненадващо се появи и Кристиян Бойков. Заседанието проследи Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 08.08.2019
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Първоинстанционният съд определи 100 хиляди парична гаранция за Иван Тодоров, но прокуратурата протестира това и днес представи нови доказателства, сред които разпити на свидетели, които твърдят, че Тодоров е знаел за всичко, което се е случвало в офиса и то е ставало само с негово одобрение.

Освен това прокуратурата разказа, че охранителните камери в офиса на "ТАД груп" са били така монтирани, че Тодоров е имал възможност да гледа монитора на всеки един свой служител и да знае какво прави той на компютъра си.

;

Иван Тодоров влезе в съда рано сутринта като свободен човек. Повече от два часа заедно със своите адвокати чете новите доказателства по делото и напусна сградата. Отказа да отговаря на журналистическите въпроси и дори се опита да избегне срещата с камери и фотоапарати.

Иван Тодоров, обвиняем: Не ме притеснява нищо, просто искам да мине следствието.

Няколко часа по-късно изненадващо в съда се появи обвиненият, че е копирал данни от информационната система на НАП и ги е изпратил до различни медии, Кристиян Бойков. Той беше строго пазен от адвоката си и отговори единствено на въпроса как се чувства.

Кристиян Бойков, обвиняем: Повече от добре.

В съдебната зала прокуратурата поиска делото да се гледа при закрити врата, за да не се разгласяват данни за данъчни задължения, банкови операции и застрахователни полици на хора и фирми. Адвокатите на Иван Тодоров поискаха Кристиян Бойков да бъде разпитан и да каже дали е изпълнявал нареждания на Тодоров, които са извън преките му служебни задължения.

Съдът отхвърли и двете искания. В защита на обвинението прокуратурата цитира чат разговор в приложението "Телеграм" от 14 април тази година. Тогава Кристиян Бойков написал, че "тази вечер НАП заминава". По-късно Иван Тодоров отговорил: "Да ги копираме всичките, после ще ги питам за киберсигурност. Или въобще няма да ги питам".

От държавното обвинение се позоваха и на показанията на служител на "ТАД груп", който разказал, че когато Иван Тодоров отсъствал от офиса, всичко било в ръцете на Кристиян Бойков, който още през март казал, че се готви да хакне НАП.

Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров: След масираната атака тази седмица напълно очаквахме да има такъв обрат. Не че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма.

Съдът обаче прие, че доказателствата са достатъчно и ако е на свобода, Иван Тодоров може да попречи на разследването.

Даниела Ангелова, прокурор в Апелативната специализирана прокуратура: Съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност.
Евгения Станкова, прокурор в Специализираната прокуратура: Това е решението на съда. Ние сме доволни от него в изключително кратък срок бяха събрани значителен от обем доказателства. Резултатът от който е днешното съдебно решение.

Така Иван Тодоров беше задържан в съдебната зала и върнат в ареста.

;

Едно от нещата, които прокуратурата намекна, е, че предстои да бъдат повдигнати още обвинения срещу обвиняемите по делото, не изключи и да бъдат привлечени други обвиняеми. Очевидно продължават да се събират доказателства за това кой е поръчителят на т.нар. "Наплийкс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серия от земетресения разлюляха Турция
Серия от земетресения разлюляха Турция
18-годишно момче е загинало на водна пързалка край Приморско
18-годишно момче е загинало на водна пързалка край Приморско