НОВИНИ

Собственикът на "Винпром Карнобат" остава за постоянно в ареста

Миню Стайков остава в ареста за постоянно, реши Специализираният апелативен съд след 3 часово заседание. Най-тежката мярка - задържане под стража получиха и другите двама обвиняеми - шуреят на Стайков - Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров. Според адвоката на Миню Стайков - няма доказателства за участието на клиента му в престъпна група, съдията по делото обаче беше категоричен, че той е създал организация за извършване на данъчни престъпления.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:26, 08.09.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Tримата обвиняеми остават в ареста, защото според съдията по делото, има опасност да извършат нови престъпления и да повлияят на свидетелите. В решението на съда е посочено, че данъчните престъпления са извършвани чрез регистриране на голям брой търговски дружества. Става дума за фиктивни фирми, в които са използвани подставени лица, а контролът реално е осъществявал самият Миню Стайков.

Ангел Кънев, прокурор: Съдът счете, че има категорични доказателства за структурирана и изградена престъпна група, в която членуват тримата обвиняеми, които днес бяха на мярка за неотклонение. Съдът категорично прие, че тези трима обвиняеми имат причастност към дейността на тази престъпна група.

Адвокатът на Миню Стайков - Лъчезар Танев обаче твърди, че клиентът му е пришит към обвинението за престъпна група, защото е от Карнобат и е най-известният индустриалец в района. Срещу него нямало никакви доказателства.

Лъчезар Танев, адвокат на Миню Стайков: Толкова недобре аргументирано определение отдавана не бях чувал, просто беше приета тезата на прокуратурата по обясними причини. И вместо да са събрани доказателствата и да се представени пред съда, ние сега трябва да чакаме задържани с клиентите ни в ареста, някой да започне да работи по това дело и да търси доказателства.

Според обвинението Миню Стайков и синът му Стайко имат обща нелегална фабрика за цигари в Ихтиман. Органите на МВР са работили по случая и са събрали доказателства, че такава съществува, но не успели да установят същата в етап на действие.

Синът на кмета на Карнобат - Иван Димитров, не е обвинен в данъчни престъпления, но според съдебния състав той е свързан с производството на цигари без бандерол. Останалите петима обвиняеми се издирват, сред тях е синът на алкохолния бос - Стайко Стайков, за когото има европейска заповед за арест. Днешното решение на съда ще бъде обжалвано, следващото заседание е на 13 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВМРО-ДПМНЕ ще реши за референдума следващата седмица
ВМРО-ДПМНЕ ще реши за референдума следващата седмица
Положиха и маркировката на преасфалтирания участък край Своге
Положиха и маркировката на преасфалтирания участък край Своге