НОВИНИ

Собственици на домашни прасета в Пазарджик искат обезщетения

Конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе - поискаха от държавата над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на Пазарджик. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:14, 02.08.2019
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Централният площад в Пазарджик беше изпълнен с протестиращи хора. Част от тях вече се разотидоха, а други се насочиха към Пловдив за среща с премиера Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева.

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтанаията на животни да бъде отложена до 31 декември, а министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство днес имаше и в Пловдивско. Вижте повече в репортажа:

;

Протестиращите в Пазарджик казаха, че исканията им нямат политически отенък и че протестите ще продължат, ако няма конкретни решения в най-кратко време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение е регистрирано в Индонезия
Силно земетресение е регистрирано в Индонезия
Договорът за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег престана да действа
Договорът за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег престана да действа