Конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе - поискаха от държавата над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на Пазарджик. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това.

Пазарджик Пловдив

Централният площад в Пазарджик беше изпълнен с протестиращи хора. Част от тях вече се разотидоха, а други се насочиха към Пловдив за среща с премиера Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева.

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтанаията на животни да бъде отложена до 31 декември, а министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство днес имаше и в Пловдивско. Вижте повече в репортажа:

Стопаните в село Овчеполско отказват да колят прасета

Стопаните в село Овчеполско отказват да колят прасета

В този час в Пазарджик започва протест срещу превантивното умъртвяване на прасета с оглед мерките за справяне с африканската чума. Организатори са кме...

Протестиращите в Пазарджик казаха, че исканията им нямат политически отенък и че протестите ще продължат, ако няма конкретни решения в най-кратко време.

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна

Индустриалните свиневъди призоваха да се обяви бедствено положение у нас заради разпространението на Африканската чума по свинете.