НОВИНИ

Собственици на казани на среща с омбудсмана

Собственици на казани за варене на ракия от Североизточна България се срещнаха днес с омбудсмана Мая Манолова. Те се обявиха срещу ограничения ракия да се вари само от юли до декември, а казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. Според производителите на ракия новите изисквания ще доведат хората от този бранш до масов фалит. От своя страна Манолова каза, че разчита конституционните съдии да се произнесат скоро по внесената от нея по жалба и ще отменят спорните текстове от Закона за акцизите и данъчните складове, които ощетяват казанджиите.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
21:35, 16.02.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

120 са официално регистрираните казани за варене на ракия във Варненска област. От бранша са категорични,че ако остане сегашната ситуация, то всички до един ще затворят казанджийниците.

”На пълен фалит сме вече, няма с какво да си плащаме осигуровките”, каза Атанас Янчев - производител на ракия от Виница.
"Води до изхвърляне на хиляди работници на улицата, тъй като ние сме спрели вече дейността си", добави Димитър Алексиев - производител на ракия от Търговище.
“С този закон следва, че те ще фалират тези 120 обекта във Варна, които са. Те просто не могат да съществуват", коментира Атанас Рашев - производител на ракия от село Страшимирово.

Според Мая Манолова затварянето на лицензираните казани ще създаде един голям проблем:

"Зловещият случай в Якоруда, както се установи, беше в резултат на производство на промишлен спирт, който не може да бъде произведен даже теоретично в казан за ракия. Чиста отрова с примеси от оцветители и овкусители. В момента моето притеснение е, че затварянето на тези казани за варене на домашна ракия ще отвори една нова ниша на всички нелегални производители, чийто пазар се увеличава", заяви тя.

На днешната среща Манолова каза още, че е обнадеждена от факта, че след повдигането на темата и жалбата подадена от нея в парламента, са постъпили два законопроекта за връщане на стария режим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без входна такса в Александър Невски
Без входна такса в "Александър Невски"
Младежка столица - кауза на Варна
Младежка столица - кауза на Варна