НОВИНИ

Собственици на лозя притеснени за прибирането на реколтата заради АЧС

След потвърден случай на африканска чума по дивите прасета (АЧС) в района на община Сандански, хората от селата, в близост до които е намерено мъртвото животно, са притеснени дали ще могат да приберат реколтата си от грозде. Причината е, че около огнището на заразната болест е определена инфектирана зона с радиус от 8 км, в която достъпа и движението на физически лица са забранени.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
12:28, 21.09.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Дивата свиня, заразена с африканска чума, е намерена край лозови масиви между селата Горна Сушица и Ласкарево.

Георги Миталов, кмет на с. Ласкарево: Има лозя, сигурно над 100 декара в същата местност къде е намерено прасето и хората трябва да ходят, сега е гроздобер да си приберат реколтата, аз не знам как ще я направят тази забрана или ние няма да се подчиним на забраната.
Костадин Бориков: Кравите пасат, овцете пасат в тоя район…

За да приберат реколтата си, собствениците на лозовите масиви, които се намират в инфектираната зона, трябва да потърсят разрешение от Областната епизоотична комисия.

Инж. Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП и член на областната епизоотична комисия: Това е една реколта, която не би могла да чака 2 месеца срок да мине карантината и предполагам че областната комисия, ако има такива масиви ще го разреши това нещо като дейност.

Задължително за всички влизащи в забранената територия е спазването на мерки за биосигурност, като дезинфекция на облеклото на хората и автомобилите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават се социалните предприятия в Благоевградско
Увеличават се социалните предприятия в Благоевградско
Първи античен фестивал Сердика е моят Рим в София
Първи античен фестивал "Сердика е моят Рим" в София