Търговци - наематели на магазини в пешеходния подлез "Тримонциум" в центъра на Пловдив внесоха протестна подписка в Общинския съвет. Хората са недоволни от плановете на Oбщината да премахне обектите им с мотива, че са станали несъвместими с археологическия комплекс наоколо. Опозицията в градския парламент обаче подкрепи протестиращите и окончателното решение по случая се отложи без ангажимент за срок.

Пловдив

Наемателите на търговските обекти в подлеза на "Тримонциум" научили от медиите, че Общината внася предложение в Общинския съвет за премахване на магазините им.

Нели Митковска, наемател: Основанието да се махнат тези магазини е повече от смехотворно - ...нямало да отиват на всичко това, което е в околовръст, понеже имало много разкопки около нас, ние сме загрозявали... в Римския стадион има кафене, в подстъпите към Стария Пловдив има магазини - на практика целият Пловдив е археологическа разкопка.

Сред мотивите за премахването се изтъква и фактът, че дъждовете наводняват стоките в магазините. Търговците контрират, че за 20 години това се е случило два пъти и дори при последните порои в града ситуацията там не е била критична.

Антоанета Танева, наемател: При нас в самите магазини влезна два или три пръста вода и пак сами си чистихме ние всичко, самите шахти си ги отпушваме ние. Ние сме вложили средства, както всеки дребен бизнес, имаме стока.

Опасенията и на продавачите, и на минувачите са, че ако в подлеза няма търговци, той ще се превърне в опасно и мръсно място като други празни подлези в града.

Александър Държиков, заместник-кмет на Пловдив: По-добре е определени структури на общината да се грижат за подлезите, те така да са конструирани, че да няма възможност за превръщането им наистина в непривлекателни пространства.

Съветници от опозицията защитиха работните места на хората и приходите от наеми, които общината получава от тях и засега премахването на магазините се отлага.