Собствениците на малки бензиностанции отново протестираха пред Министерския съвет, а по-късно пред Народното събрание. Този път протестиращи търговци на горива имаше и на границата с Турция край Свиленград. Те настояват правителството да не приема проектозакона за търговията с горива и нефтопродукти.

Монопол и по-високи цени на горивата.

Според собствениците на малки бензиностанции това ще бъдат последствията от спорния законопроект за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефтени продукти. Той предвижда търговците на горива да заявяват суми, под формата на банкови гаранции, от 200 до 500 000 лв., както и да имат капитал от 3 млн. лв., за да продължат да работят. Търговците настояха да говорят с министър-председателя Бойко Борисов.

Симо Симов, „Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива“: Това, че законът е лобистки, че таксите, които искат да се въведат са непосилни за нашия бизнес. Ние сме около 400 фирми, които действаме на територията на България и изпадаме в невъзможност в бъдеще да упражняваме бизнеса си.
© БТА
Спорните текстове от законопроекта за горивата ще бъдат внесени отново

Спорните текстове от законопроекта за горивата ще бъдат внесени отново

Спорните текстове от новия законопроект за горивата ще бъдат внесени отново в ресорната парламентарна комисия. Това е резултат от среща между вицепрем...

Ангел Даскалов, „Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива“: Всичките текстове целят нас да дребните търговци и превозвачи да ни елиминират от пазара.

При протестиращите е слезнал само вицепремиерът Валери Симеонов, който отново се обяви в тяхна подкрепа.

Позиция изразиха и от КНСБ. Според тях законопроектът може да спомогне за борбата със сивата икономика и по този начин в бюджета да се съберат повече пари за социални помощи. Протестиращите обвиниха КНСБ в лобизъм.

Валери Симеонов: Новият закон за горива прокарва лобизъм в полза на монополисти

Валери Симеонов: Новият закон за горива прокарва лобизъм в полза на монополисти

Новият закон за горивата е отвратителен лобистки закон, насочен към обслужването на големи фирми за горива, на първо място "Лукойл" и другите такива,...

Междувременно, на протеста се появиха и хора, от които организаторите се разграничиха. Те твърдяха, че подкрепят исканията, но не бяха наясно с тях.

В същия час търговци на горива блокираха за кратко движението на пътя за „Капитан Андреево“.

Те се заканиха, че ако властта остане глуха за исканията им, ще продължат с блокадите.