Собственици на механи в Банско трудно намират обслужващ персонал за заведенията си. Най-търсени са готвачи, сервитьори и бармани. Заради голямото търсене на персонал в курорта местният бизнес е принуден да взима на работа хора от други градове по време на активния туристически зимен сезон. Има и такива обаче, които са успели да си намерят хора от града или пък от населените места в района.

Банско

Величка и Любен Толеви се занимават с ресторантьорство повече от 10 години. Имат голяма механа в курорта Банско .

Величка Толева: „Ние работиме вече така 10 години с един и същи персонал мисля, че е добре и въпреки това винаги търсим нови и нови кадри, които да са с нужните познания, умения в кухнята, в сервирането."

Собствениците на механата признават, че най-големият проблем с кадрите е намирането на добри майстори готвачи.

Любен Толев: “Готвачите трудно защото всяка механа, всеки ресторант. Аз например моето меню с години съм го създал. То не е нищо сложно, но такива момчета, които при нас се иска да имат много бърза мисъл, да се подредят нещата да се заготвят нещата .“

Лиляна Шукерова е от Банско. Работи тук като сервитьор, барман, помага и в кухнята. За себе си казва, че е в бранша от 15 години.

Лиляна Шукерова: „Тука в Банско местен персонал трудно се намира значи, които са били на морето след това идват и изкарват тука сезона и пак отиват на морето, защото и тука лятото няма толкова работа колкото зимата."
В последните една-две години се забелязва тенденцията гостите да не се затварят само в хотелите, където им се предлага и храна, а да търсят развлечения и традиционни за района гозби в механите.