Заетите в областта на ресторантьорството се обявиха против регулации в закона за шума, които регламентират тишина след 23 часа. Те настояват президентът да наложи вето на промените, които депутатите приеха миналата седмица.

"Няма да сме тихи" - надписът по фланелки и плакати ясно заявява позицията на ресторантьорите. Те настояват за ясни и точни дефиниции в кои заведения и в кои зони може да има шум през нощта. Противопоставиха се на общата постановка музикалния фон час преди полунощ да спре навсякъде - още повече, че особено през лятото хората излизат именно тогава.

Обикновено ходим на ресторант до 11 ч., после отиваме на бар, искаме да се веселим.
Спирането на музиката и на работата съответно пречи на бизнеса.
Ние направихме собствени замервания в последните 3-4 дни с уредите, които ползва РЗИ - 55 децибела шум, който е позволен за заведенията, в момента аз и вие го нарушаваме. Фонтанът отзад също. Това означава, че господата зад нас трябва да арестуват фонтана и да конфискуват техниката.
Валери Симеонов: Нямало хората къде да се веселят. Това не е вярно. Законът за защита от шума в околната среда третира единствено въпроса за озвучаването. И то трябва да бъде забранено съгласно новия закон от 23 до 8 часа. Ние не забраняваме работата на заведенията.
Николина Ангелкова: Мисля, че е редно и това се подкрепя и от бизнеса и от местните власт, които според нас трябва да определят съвместно с бизнеса дали и как да има зониране в националните курорти, продуктово зониране говоря, не териториално.

Управляващите посочиха, че постановките в закона, срещу които е протестът, не са нови, а фигурират в нормативната уредба от 2006 година. Протестиращите обаче са категорични, че внесените от тях предложения за осъвременяване на разрешените децибели и за създаване на зони със силно озвучаване в градовете и по Черноморието не са били взети под внимание.

© БГНЕС