С между 20 и 30% по-високи данъци ще плащат собствениците на по-стари автомобили от следващата година. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в данъчните закони. Окончателното решение обаче колко да бъдат високи местните налози ще взимат общините. Според управляващите с новите поправки страната ни ще отговори на европейските екологични изисквания, опозицията пък смята, че това ще е допълнителна тежест за по-голяма част от българите.

Два са аргументите за промяната на данъчното законодателство - повече приходи в държавния бюджет и повишаване на екологичните показатели.

По данни на министерството на финансите около 67% от автомобилите у нас са на възраст над 15 години, над 20 годишни са близо 40 на сто от колите. Досега при определяне на данъка значение имаха две компоненти - мощност на двигателя и година на производство.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия към парламента: Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30 % ще бъде данъка на тези автомобили , като се има предвид, че те по принцип са с по -нисък данък, това като сума няма да е голяма сума, която да утежни хората, но мисля , че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца.

След 2019 г. значение при определянето на данъка ще имат два компонента- имуществен и екологичен. Автомобилите, които отговарят на сертификат за екологичност над ЕВРО 3, ще могат да получат отстъпка от близо 60% от данъка. Тези с автомобили със сертификати между ЕВРО 1 и ЕВРО 3 обаче ще плащат с между 10 и 40% по-високи данъци.

Очакваните ползи за държавния бюджет са 6 млн. лева повече от леки автомобили и 13 млн. лева повече от тежкотоварни коли под 3,5 тона.

Срещу поправките, макар и след гласуването в пленарна зала, се обявиха от опозицията.

Иван Иванов, депутат от БСП: С този законопроект не знам дали разбират народните представители какво направихме днеска. Днеска подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата, именно тези български граждани , които карат автомобили над 15 години, това е масата от българските граждани. Колко българи могат да си позволят нов, екологичен автомобил?

С новите текстове се затяга и контрола върху имотните данъци като вече от данъчни облекчения няма да се възползват хората, декларирали повече от едно основно жилище. Окончателно промените в данъчните закони ще бъдат приети по ускорена процедура до седмица.