НОВИНИ

Собствениците на разрушения склад в Пловдив запазват мълчание

Представител на собствениците на разрушения паметник на културата в Пловдив получи днес следобед заповедта за прекратяване на събарянето на сградата. Прокуратурата продължава проверката на всички обстоятелства по казуса, включително има ли подправени документи и кой е знаел за тях. В същото време министърът на културата Вежди Рашидов отбеляза, че още през януари 2014 г. министерството е уведомило община Пловдив, че сградата на тютюневия склад попада в защитена територия и всички намеси подлежат на съгласуване.

bnt avatar logo
от БНТ
18:07, 08.03.2016
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Заповедта за прекратяване на събарянето и за обезопасяването на имота беше връчена на адвоката на собствениците от представители на Инспектората на Министерството на културата. Тя може да бъде обжалвана в 14-дневен срок. Адвокат Георги Илчев беше крайно лаконичен относно това дали собствениците ще възстановят сградата:

Георги Илчев - адвокат: "Каквото реши комисията и съдът".

Малко по-късно, в телефонен разговор, юристът добави, че политиката на фирмата към настоящия момент е да не се дават изявления, но по думите му, до ден-два ще има и официална позиция на собствениците. Междуведомствена комисия ще разглежда обстоятелствата около събарянето на паметника на културата, стана още ясно днес. Тя ще включва представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, на Националния институт за недвижимо културно наследство и на Регионалната дирекция за строителен контрол. Прокуратурата също извършва проверка на всички обстоятелства по случая.

Галина Андреева - Окръжна прокуратура Пловдив: "Ако са ползвани документи, които са преправени, кой и с кака цел ги е използвал. Кои лица са знаели за това".
;

Проверява се и дали има данни за длъжностно престъпление.

Галина Андреева - Окръжна прокуратура Пловдив: "Включително що се касае до издаването на разрешение за събаряне на сграда... Днес окръжна прокуратура е издала разпореждане за обезопасяване на района около сградата, прекратяване на всякаква дейност на мястото, както и за недопускане на изнасяне на предмети и вещи от там".

Междувременно министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. Лицата, които са съборили сградата, както и тези, които са допуснали това, грубо са нарушили разпоредбите на Закона за културното наследство, категоричен е Вежди Рашидов. Хората обаче са скептични относно възстановяването на паметника на културата.

Иван Тотев, скулптор: "Аз мисля, че съдбата на тази сграда ще бъде последвана по някакъв начин с административни въртели, с протакане".

Пловдивски архитекти са убедени, че сградата може да бъде изградена наново. Подобно на реставрираните вече тютюневи складове на съседни улици.

Историята на склада - вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 10 години 160 000 дка гори унищожени в Предбалкана
За 10 години 160 000 дка гори унищожени в Предбалкана
Цветя за дамите на 8-ми март
Цветя за дамите на 8-ми март