София е домакин на международна конференция на тема "Фалшивите новини на истинските тролове". На конференцията ще бъде представена политиката на Европейската комисия за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки срещу фалшивите новини. Сред тях е изготвеният наскоро Кодекс за добри практики за борба с дезинформацията в интернет.

Акцентите в конференцията са свързани с фалшивите новини и промяната на общественото мнение. Те възникват като инструмент на малки сайтове да повишава трафика си, а скоро са "прегърнати" и от политиката. Приемат драстични размери като това да повлияват мнението на хората дори как да се лекуват, като имат деструктивно отношение към традиционната медицина.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Хилядите сайтове за "чудодейни лекарства" за най-тежките заболявания, които често водят до смърт. Сайтове, чиито собственици , изследвано е вече, благодарение на службите за сигурност, са готвачи, които нямат нищо общо с медицината, никога не са се докосвали до медицинско образование, да не говорим за дипломи и квалификации. Но противопоставящи се на класическата медицина в търсене на алтернативни лечения, използвайки безизходицата, в която попадат болните хора и техните близки, стават лесна плячка на подобни сайтове.

На конференцията се откроява и ролята на традиционните медии за разграничаване на истинските от фалшивите новини.