НОВИНИ

Полско-българската копродукция "Кербала" на София филм фест

Военен екшън, вдъхновен от българската и полската мисия в Ирак, с премиера на София филм фест. В "Кербала" участват българските актьори Христо Шопов и Алекдандър Сано.

Айше Сали
от Айше Сали
18:46, 16.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Април 2004 г. Войната в Ирак е в разгара си, когато бунтовници нападат Кербала.

Яростните атаки са посрещнати от осемдесет полски и български войници. Без комуникация с базата и с оръжие и храна само за 24 часа. Тази история за срещата със смъртта в една от най-големите битки и за поляците, и за българите след Втората световна война, разказва лентата на Крищоф Лукашевич - "Кербала".

Крищоф Лукашевич, режисьор: Мисля, че този филм е заключително важен за най-новата история и на Полша, и на България. В него нашите войски са братя по оръжие. Те защитават заедно Кербала, показвайки най-важните черти в характера на един войн, което се вижда и във филма.

Христо Шопов е в главната роля на командира на българския отряд. Актьорът е поканен по специалното настояване на режисьора.

Крищоф Лукашевич, режисьор: Видях Христо Шопов във филма на Мел Гибсън "Страстите Христови" и си помислих: щом в България има толкова голям, блестящ актьор, защо да не го поканя. Бях и наясно, че той не може да играе кой да е, а трябва да е на много силна позиция.

В Полша филмът вече е хит. По-важното за режисьора обаче че "Кербала" е приет добре, а не с критика от войниците. Дали ще е така и в България, предстои да разберем. Филмът тръгва и по кината от 18 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейните мъже между 35 и 71 години имат шанс да станат тотомилионери
Семейните мъже между 35 и 71 години имат шанс да станат тотомилионери
Археологически находки в квартал Лозенец - оставени на произвола
Археологически находки в квартал "Лозенец" - оставени на произвола