България продължава да е сред държавите членки на Европейския съюз с най-много смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха. Това сочи доклад на Европейската комисия. Според лекарите фините прахови частици от 2,5 микрона са най-вредни за хората, защото те навлизат в дихателната система и увреждат органите. Особено през отоплителния сезон, София и Пловдив са сред градовете в страната с най-чести отклонения от нормите.

София Пловдив

Пловдивчани днес дишаха сравнително чист въздух. Превишения в допустимите норми за фини прахови частици в атмосферата нямаше. Измервателните станции в града отчитат тенденция за трайно намаляване на замърсяването на въздуха през последните години.

Въпреки това обаче, в Пловдив една пета от дните в годината са с превишение на нормите, а дните с мръсен въздух са повече от допустимите 35 годишно.

Анализът на общината сочи, че най-много фини прахови частици се отделят в районите "Централен" и "Западен", където промишленото и битовото отопление е най-застъпено. Транспортът също оказва своето влияние. Над 40% от регистрираните автомобили в общината са стари.

Успокоително до някъде е, че и Пловдив, и столицата са далеч от челните редици за замърсени градове в Европа.

Властите в Пловдив подеха акция срещу горенето на отпадъци

Властите в Пловдив подеха акция срещу горенето на отпадъци

В Пловдив местната власт и полицията започват ежедневни проверки в район „Източен" за горене на гуми и други опасни отпадъци. Най-сериозен е проблемът...

България трябва да използва норматива на Световната здравна организация за замърсяването на въздуха, а не този на Европейския съюз, каза в "Денят започва" с Георги Любенов пулмологът д-р Александър Симидчиев. Този на Световната здравна организация за нормални стойности на замърсяване е два пъти по-нисък.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Всяко едно качване, качва здравните рискове. Затова е необходимо да сме запознати със здравните рискове. В никакъв случай не искам да се всява паника, не става дума за подобно нещо.

Според д-р Симидчиев най-вредни са най-малките фини прахови частици от 2,5 микрона. Колите и твърдото битово гориво са най-големият замърсител.

Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли

Пулмолог: Една печка замърсява колкото 18 коли

София не е в челните редици на замърсени градове в Европа, според климатолога проф. Георги Рачев. Иначе най-вредни за хората са малките прахови частиц...

Според омбудсмана Диана Ковачева общината вече взима мерки.

Диана Ковачева, омбудсман: Обсъждат се мерки дори за инкриминиране на изгарянето на отпадъците, сега разбира се, не всичко трябва да бъде престъпление, нека се обмисли внимателно и тази мярка, да се види дали ще има превантивен контрол, т.е. превенцията дали ще е налице - хората да са наясно, че освен административно-наказателни има и наказателни мерки.
Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

"Имаме над 10 000 жалби от граждани, над 23 000 души са минали през приемната, обадили са се по телефона", каза в студиото на "Денят започва с Георги...

София не е в челните редици на замърсяване, както се твърди, каза климатологът проф. Георги Рачев.

Проф. Георги Рачев, климатолог: София диша сравнително чист въздух. Ние превишаваме европейските норми около два пъти по отношение на фини прахови частици някъде 60 дни в годината, а трябва да сме 35 дни в годината по отношение на среднодевната концентрация на фини прахови частици.

Мъглите в Софийското поле задържат мръсния въздух над столицата, обясни проф. Рачев. Когато задуха вятър, нивата на замърсяване падат. Така ще стане и с южния вятър, който очакваме през седмицата, прогнозира още климатологът.

Прогнозите на Столична община са за повишение на нивата на фините прахови частици в София в средата на седмицата.

Климатолог: София диша сравнително чист въздух

Климатолог: София диша сравнително чист въздух

И тази седмица беше актуален проблемът с мръсния въздух в София. Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни в студиото на "Денят започва с Георги Любе...