НОВИНИ

София и Скопие се разбраха за Античността

Българските и македонските учени постигнаха съгласие за античната история. Препоръките на двете правителства за периода на Античността, който се изучава от българските ученици в пети клас, а от македонските в шести, са приети от Смесената българо-македонска експертна комисия, която проведе двудневно заседание в Скопие.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:41, 07.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света
софия скопие разбраха античността

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев, заяви, че са приети всички забележки и от двете страни за периода на античната история. Сега предстои те да бъдат изпратени до правителствата и те да действат съгласно процедурата.

Проф. Ангел Димитров, който е съпредседател от българска страна: Може да изглежда малко за страничния наблюдател, че сме завършили работата за праисторията и Античността. Разговорът беше професионален и крачката, която направихме не може да не бъде оценена. На следващата среща можем да завършим и с разглеждането на Средновековието.

Според него когато се отнасяме професионално и отговорно към задачата, която е поставена в тази съвместна комисия, „ние можем да направим онези крачки напред, които могат да убедят не само правителствата, но и хората, че им помагаме да станат още по-близки и да вървим в една и съща посока“.

По време на днешното заседание българските и македонските учени са обсъдили и общото честване на Гоце Делчев.

Двамата съпредседатели на комисията заявиха, че е постигнато съгласие за личността на делото на Гоце Делчев, но все още има някои различия.

И двамата са убедени, че те ще бъдат преодолени по време на следващата среща, която ще се състои през септември. Проф. Димитров изрази увереност, че ще се намери общ език за честването на Гоце Делчев, особено, ако се продължи конструктивният диалог от тази среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показват първото издание на Под игото в Русе
Показват първото издание на "Под игото" в Русе
Забраната на Хуауей ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро
Забраната на "Хуауей" ще струва на телекомите в ЕС до 55 млрд. евро