НОВИНИ

София ограничава вредните емисии от парникови газове

Средногодишните концентрации на азотен диоксид в Столичната община са намалели, а фините прахови частици са сведени до минимум. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Науката среща регионите", посветен на екологичното управление на градовете. Кметът на София припомни поетия ангажимент от големите градове в Париж за намаляване с 20% на вредните емисии до 2020 г.

bnt avatar logo
от Мария Сивкова - Илиева
19:55, 25.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Подновяването на остарелия автопарк на градския транспорт, повишаване броят на електромобилите и интегрираната система за управление на отпадъците ще допринесат за ограничаването на вредните емисии. Само разширението на метрото е намалило със 75 хиляди тона вредните емисии в града.

Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева столицата е пример за реализирането на зелени политики.

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите
"Произвеждане на екопелети, компостът, който се произвежда, също се използва за наторяване на зелените системи на града, т.е. всичко влиза в подпомагането на усилията на Общината да се развива по един устойчив начин."

Една от най-важните причини за замърсяването на въздуха е отоплението на твърдо битово гориво. Затова Общината работи за подмяна на горивните инсталации в училищата и детски градини.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община
„На територията на инсталацията в Хан Богров работи и нова инсталация за производство на екопелети. Вече са произведени 15 тона екопелети и са доставени 4 тона от тях в детските градини в Мрамор, Волуяк и в един социален център в Красна поляна.“

Предстои училищата в "Подуяне", "Сердика", Требич, "Кремиковци" и село Мърчаево също да получат екопелети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари за използването на минерална вода
Пари за използването на минерална вода
Фелипе Шести възложи на Мариано Рахой да състави ново правителство
Фелипе Шести възложи на Мариано Рахой да състави ново правителство