НОВИНИ

БАН отбеляза 140 години от рождението на Пейо Яворов

140-ата годишнина от рождението на поета Пейо Яворов беше отбелязана с тържества в централата на Българската академия на науките в София. В Големия салон се събраха видни литературоведи на научна конференция. Беше открита и изложба показваща живота и творчеството на Яворов. Проявата е част от културния календар на Столична община и на Националния литературен музей по повод годишнината от рождението на поета.

БНТ2-София
от БНТ2-София Теодор Златков
11:00, 11.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

"Път, на който не съзирам края..." - така се казва изложбата, която краси фоайето на централата на БАН. 18 дигитални платна, закачени на стената, показаха в ретроспекция жизнения и творчески път на Пейо Яворов. Бяха изложени негови цитати, снимки и документи, припомнящи за революционната му дейност в Македония.

Изследователи на поета от Чирпан се събраха на научна конференция, на която бяха представени критически и исторически прочити на Яворови лирически и драматургични творби. Начало на академичните слова даде проф. Михаил Неделчев.

Проф. Михаил Неделчев: "Изключително е важно да пишеш за Яворов, да мислиш за Яворов. Това е предизвикателство винаги и всеки един от нас, когато пише за Яворов се стреми да каже максимално нови неща."

Професор Неделчев подчерта, че Яворов се отличава като поет заради своята радикалност и развиването на различни трагически сюжети.

Проф. Михаил Неделчев: "Яворов е действително трагическият поет на България."

На събитието също така отличиха ученици, писали есе на тема "Душата ми е пленница". В конкурса участваха над 111 младежи от цяла България. Голямата награда спечели 14-годишната Николета Миндилова от Професионалната гимназия по механо-електротехника в град Пирдоп. Тя получи таблет и преиздадената Яворова стихосбирка "Безсънници".

Отличията бяха връчени от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов и доц. Елка Русикова - директор на Института за литература към БАН. Научната конференция по случай рождения ден на любимия български поет ще продължи и утре. В събота пък жители и гости на София ще могат безплатно да разгледат къщата музей на Яворов. Сградата беше реставрирана през 2017-та година, след като дълги години тънеше в разруха и беше опасна за посетителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самолет кацна аварийно във Варшава
Самолет кацна аварийно във Варшава
След среща с Борисов: Полицаите получават допълнително 100 млн. лева
След среща с Борисов: Полицаите получават допълнително 100 млн. лева