НОВИНИ

София отбеляза 147 години от гибелта на Левски

В София паметта на Апостола беше почетена с гражданско общонационално шествие до паметника "Левски". Традиционната възпоменателна церемония събра висшето държавно ръководство, политици и общественици.

Александър Марков
от Александър Марков Е. Димитрова, Ц. Николова
20:04, 19.02.2020
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

В 19 ч приключи церемонията по отдаване почит на Апостола пред паметника на Васил Левски, на която присъстваха президентът Румен Радев, председателят на НС Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, общественици.


Преди това президентът Радев се включи в общонационално шествие, което извървя "пътя на безсмъртието" - от килията до паметника на Левски, в което се включиха стотици българи. Гражданското шествие в почит на Левски тръгна от Президентството и стигна дотук. Президент е патрон на това събитие.

В речта си той заяви, че е време да спрем да търсим утеха в историята си и да черпим достойнство от делата на нашите герои, но че трябва да водим битката за идеалите на Левски тук и сега.

Румен Радев - президент на Република България: Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени и днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона. На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдливи, постоянни, безстрашливи и великодушни както ни завеща Апостолът или на ония, които подменят демократската република с деспотско-тиранска система. Причините за нашите неволи не са само в търговците в храма на българската демокрация, причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там, примирението с лъжата и грабежа.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: С делата си Апостолът на свободата става Апостолът на сърцата, който с примера си изтрива страха и с кураж и с постоянство сее семената на надеждата и на любовта към отечеството. За отечеството работя байо, кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим заедно, пише Левски на своите другари. Днес когато кривиците ни ни отдалечават един от друг и скриват целта, към която вървим като общество, да си спомним тези думи на Левски.

По време на официалните речи участници в общонационалното шествие започнаха да скандират, но бяха помолени да престанат.

През целия ден в София хиляди малки и големи, ученици, семейства с деца и възрастни хора почетоха паметта на Левски - най-светлият в пантеона на нашите национални герои, жертвали живота си за свободата на Отечеството.

От рано сутринта в столицата започна поклонението пред паметника на Апостола на свободата. Изви се опашка от родители и деца, ученици и учители, българи, които искаха да оставят цвете и да се преклонят пред паметта на националния ни герой.

Цветя рано сутринта поднесоха премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета. Почит към Апостола днес изразиха и други политици.

Цвета Караянчева, председател на НС: Днес почитаме паметта на най-големия син на България - Апостола на свободата Васил Левски. За всеки българин той е най-чистата и свята личност в нашата история. Пример за безкористно служене на народа, символ на стремежа към свобода и независимост. Левски е нашият апостол и водач, светец и революционер.
Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си. Така че, едно " благодаря ", всъщност може би всички хора, които идват тук, това си казват.

Всенародното поклонение пред паметта на Апостола продължи до късния следобед, когато започна и възпоменателната церемония за годишнината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С факелно шествие почетоха паметта на Васил Левски в Русе
С факелно шествие почетоха паметта на Васил Левски в Русе
Край на карантината на круизния кораб с коронавирус
Край на карантината на круизния кораб с коронавирус